Kütahya'da bir grup esnaf, 6 yıl önce yeri değiştirilen tarihi Çinili Çeşme'nin yeniden eski yerine taşınmasını istiyor.
Esnaflar, halen Dönenler Camii'nin yakınında bulunan çeşmenin, yeniden 30 Ağustos İlköğretim Okulu'nun köşesine taşınması için 200'e yakın imza topladıklarını belirttiler.
Dönenler Mevkii esnaflarından İrfan Kara, "Çeşminin eski yerine taşınması için 200 civarında imza topladık. Bunlar sadece bu çevredeki esnaflar. Bu çeşmenin bulunduğu yer adeta bir adres niteliğindeydi. Eskiden Kütahya kartpostallarında yer almış mekanlardan biri. Meydanla bütünleşmişti. 1980'li yılların başında ilimizde askerlik yapmış İstanbullu bir arkadaş buraya tekrar geldiğinde, bana çeşmenin nereye kaybolduğunu sordu. Yani, bir yabancı bile yıllar sonra gelip bu çeşmeyi sorabiliyorsa, biz Kütahyalılar olarak daha fazla eksikliğini hissediyoruz" şeklinde konuştu.
6 yıl önce hiçbir gerekçe gösterilmeden çeşmenin yerinin değiştirildiği kaydeden İrfan Kara, "Çeşme buradaki düzenleme çalışmalarında ilk önce Ulucaminin yanına alınmıştı. Daha sonra belediye Dönenler Camiinin yanına taşıdı. Şu an bulunduğu yerde önüne araç park ediliyor. Biraz geride kaldığı için fazla bilen yok. Meydanın simgesi durumundaki bu tarihi çeşmenin eski yerine getirilmesi için topladığımız imzaları Belediye'ye teslim edeceğiz" dedi.
Kara, klasik çeşme mimarisi üslubunda 20. yüzyılda yapılan Çinili Çeşme'nin üzerinde palmet ve Rumilerle bezeli bir kitabesi bulunduğunu dile getirerek, "Çeşme üzerinde hatayi ve yapraklardan oluşan çini motifleri var. Bu yüzden de çeşmeye Çinili Çeşme ismi yakıştırılmış. İnternette araştırma yapıldığında ise, çinili çeşme ile ilgili ilginç şeylere rastlamak mümkün" ifadelerini kullandı.
Esnaflar, toplanan imzaları, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça'dan randevu alamadıkları için, Başkan Yardımcısı Halil Toklu'ya teslim ettiklerini dile getirdiler.
Bu arada, Kütahya Belediyesi yetkilileri, söz konusu çeşmenin araç ve yaya trafiği düzenlemesi sebebiyle yerinden taşındığını, toplanan imzaların yeniden değerlendirilebileceğini ifade ettiler.
(EFE)

14.02.2013 10:56:50 TSI

Editör: Wan Haber