Danıştay 8. Dairesi'nin 'avukatlık mesleğinin kamu mesleği değil serbest meslek olduğuna ve bu bakımdan avukatların baş örtüsü takma konusunda serbest olduğuna' hükmetmesinin ardından Kütahya'da da bir avukat başörtüsüyle duruşmaya katıldı.
İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat Ayşe Yüreklitürk, Kütahya'nın Emet ilçesinde bugün bir sendika tarafından mahkemeye verilen 7 işçinin davasına baş örtüsü takarak katıldı. Belediye İş Sendikası tarafından mahkemeye verilen Emet Belediyesi'nde görevli 7 personelin duruşması Emet Adliyesi'nde yapıldı. Hakim Onur Tilav'ın başkanlık ettiği duruşmaya, işçilerin avukatı olan İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat Ayşe Yüreklitürk, Danıştay 8. Dairesi'nin kararını gerekçe göstererek baş örtüsü ile katıldı.
Bütün işçilerin beraat ettiği dava sonunda bir açıklama yapan Ayşe Yüreklitürk, "Düşünceleri, inançları, amaçları, zihinleri okumaya, denetlemeye ve sorgulamaya ilham veren böyle bir yaklaşım demokrasi ve hukuk ile bağdaşmıyordu. Sadece baskıcı amaçlara hizmet etmekte idi. Bu karar ile Danıştay, ön yargılardan farklı düşüncelerden kendini ayrı tutup, hukukçu gözlüğünü takarak bir karar vermiştir. Toplumun sosyal mühendisleri olan avukatlar açısından bir zaferdir. İnsanların inançlarının gereğini yapmaları, inançları çerçevesinde bir hak, başkalarının ise buna saygı duymaları görev ve yükümlülüktür. Türkiye'nin normalleşmesi sürecinde bugün önemli bir viraj alınmıştır" dedi.
Davaya katılan bir diğer avukat Oğuz Aksoy da, "Kadın avukatların baş örtülerinden dolayı duruşmaya girememeleri inanç hürriyetinin ihlali idi. Danıştay'ın kararı ile bugün bu ihlale son verilerek özgürlüklerin önü açılmış oldu. Bu karar Türkiye'nin özgürleşmesi, demokrasinin önünün açılması yönünde bir nişandır. Bu kararı veren tüm hakimlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Sendikasına üye işçilere destek vermek için davaya katılan Hizmet-İş Sendikası Başkanı Ahmet Özen ise, "Artık ülkemize çok güzel olaylar olmaktadır. Türkiye'de bazı insanların kendi inançları doğrultusunda ferdi özgürlükler konusunda bir baskı vardı. Danıştay'ın bu kararından sonra böyle bir uygulamanın olması verdiğimiz mücadelenin neticesini alma açsından, insan hak ve hürriyetleri açısından büyük kazanç. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Mahkemede beraat eden Emet Belediyesi personeli İsmail Erdoğan da, bir baş örtülü avukat tarafından savunulduğu ve beraat ettiği için çok mutlu olduğunu söyledi.
(MS-EFE-MŞ-Y)

25.01.2013 17:04:16 TSI

Editör: Wan Haber