Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Kütahya'da "Çocuk dostu hastaneler" projesini hayata geçiriyor. Çocukların hastane fobisini yenmek adına proje kapsamında sağlık çalışanlarına seminer düzenlendi.
Çocuk hastaların hastane fobisini yenmek, hastanede kaldıkları süre içerisinde psikolojik travmaya maruz kalmaksızın tedavi olmalarını sağlamayı hedef edindiklerini bildiren Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği "Çocuk Dostu Hastaneler" projesi kapsamında yürüttüğü eğitim faaliyetlerinin ikinci ayağında çocuk servislerinde çalışan sağlık personellerine yönelik toplantı gerçekleştirdi.

"EBEVEYNLER ÇOCUKLARINA KURDUKLARI CÜMLELERİNDE HASSASİYET GÖSTERMELİ"
Toplantıda Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Saliha Baykal, Hastanede psikolojik travmaya maruz kalınması halinde bu durumun çocuğun hayatı boyunca psikolojisini etkileyeceğini belirtti. Baykal, sağlık çalışanlarının girişimsel işlemlerde bu durumu gözeterek davranması gerektiğini vurguladı. Sağlık çalışanlarının çocuk hastalara yönelik tutumlarını belirlemede yardımcı olacak bilgiler veren Baykal sözlerine şöyle devam etti: "Çocuk aileyle bir bütün olarak değerlendirilmeli ve çocuğa yaklaşımda ailenin desteği her zaman sağlanmalı. Bu aşamada ailelerin sakin ve mantıklı bir tavırla tedavi sürecine destek vermeleri, tedavinin başarı açısından önem arz etmektedir. Anne-Babanın ve yakın çevresinin iğne, ilaç ve hastalıkla ilgili söylemleri ve sloganlaşmış önceki yaklaşımları ile çocuğun duygularını negatifleştirerek ağlama, korku ve kaçma davranışlarını ortaya çıkarabilir. Çocuğun yaşamaması gereken duygular ve yaşantılar, yaşandığı takdirde tüm hayatı boyunca olumsuz etkilenebileceği izler bırakır. Bu nedenle ebeveynler bu konuda çok dikkatli olmalı ve çocuklarına karşı kurdukları cümlelerine daha hassasiyet göstermelidirler."

ÇOCUKLARLA SAĞLIKLI İLETİŞİM YOLLARI
Toplantıda, Çocuk Gelişimcisi Süleyman Gündüz ve Zeliha Kavla tarafından "Koruyucu Ruh Sağlığı Kapsamında Oyunun Önemi" ve "Çocuk, Oyun ve Oyuncaklar" konulu sunumlar gerçekleştirildi. Çocuklarda hastaneye yatışın olumsuz etkilerinin azaltılması için neler yapılabileceği, çocuklarla sağlıklı iletişim nasıl kurulacağı konusunda bilgiler verildi. Ayrıca çocuklara yönelik olarak düzenlenen oyun alanları ve odalarla ilgili olarak yapılmış olan uygulamalardan örneklerle sunum gerçekleştirildi.

"HEDEF HASTANE TRAVMASINI EN AZA İNDİRMEK"
Toplantıda konuşan İdari Hizmetler Başkanı Mevlüt Yıldız da "Çocuklarımıza hastanede kaldıkları süre içerisinde en iyi sağlık hizmetini vermenin yanında, onların psikolojisini anlayabilmek, onlara iyileştirici mizah konusunda da gerekli çalışmaları yapmak amacıyla bu projeyi hayata geçirdik. Yapılacak olan düzenlemelerle hastanelerimizde tedavi gören çocuklarımızın travmalarını en aza indirmeyi hedefliyoruz. Bu konuda sağlık personellerimizden ve anne babalardan destek bekliyoruz. Bilmeliyiz ki bütün eğitimler ailede başlar. Anne babalardan isteğimiz çocuklarını doktorla, hemşireyle, iğneyle korkutmasınlar. Onlarda öyle bir önyargı oluşturmasınlar. Aksi takdirde çocuklardaki bu ön yargıyı yıkmak zor olmaktadır. Sağlık personelinin onların iyiliği, tedavisi için çalıştığını anlatsınlar" diye konuştu.

13.02.2013 14:21:32 TSI

Editör: Wan Haber