Kuşadalı ünlü Adalet ve Maliye Bakanı Mahmut Esat Bozkurt ölümünün 69.yıldönümünde Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisinde yerel tarihçi Nail Topal'ın söyleşisi ile anıldı.
Etkinlikte, ayrıca Nail Topal'ın yazdığı Ateşten Adam ya da Bozkurt " isimli kitabın imza günü yapıldı. Kuşadası Kaymakamı Mustafa Ayhan, Mahmut Esat Bozkurt'un kızı Gün Bozkurt Tekand ve CHP Kuşadası İlçe Başkanı Mehmet Gürbilek ile kalabalık bir davetli topluluğunun katıldığı etkinlik saygı duruşu ile başladı. Ardından, Nail Topal, Mahmut Esat Bozkurt'un fotoğraflarını slayt ile sunarken en çok sevdiği Zeybek müziği eşliğinde dinleyen katılımcılara kitabından bölümleri anlattı. Nail Topal, kapsamlı bir değerlendirme ile Mahmut Esat Bozkurt'un yurtdışında hukuk eğitimden sonra Kurtuluş savaşı için Kuşadası'na dönerek ilk Kuvay-ı Milliye teşkilatını kurmasını vurguladı.
Mahmut Esat Bozkurt'un Cumhuriyet kurulduktan sonra milletvekilliği, ilk Adalet ve Maliye Bakanı olması, Bozkurt-Lotus davası ile uluslar arası Lahey Adadlet divanında unutulmaz konuşmasını belirtti. Yoğun bir ilgi ile izlenen konuşma sonrasında kızı Gül Bozkurt Tekand, babasının Bozkurt-Lotus davası için İsviçre'ye giderken mutlaka kazanma umudu taşıdığını, dönüşünde de aldığı harcırahtan kalan miktarı hazineye geri iade ettiğini vurguladı.
(ZH-MB-İK)

21.12.2012 17:59:21 TSI

Editör: Wan Haber