DSİ 20. Bölge Müdürlüğü Yeraltı Suları Şube Müdürü Mehmet Kuruçay, ruhsatlı yeraltı kuyu sularına takılması mecburi kılınan sayaç nedeniyle herhangi bir su faturası kesilmeyeceğini söyledi.
Elbistan Ziraat Odası'nda düzenlenen toplantıda çiftçiler ile bir araya gelen DSİ 20. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, ruhsatlı yeraltı kuyu sularına sayaç takılma zorunluluğun getirilmesi ve sayaç takma süresinin 25 Şubat 2013 tarihinde sona ereceğini dile getirdiler.
Toplantıya; DSİ 20. Bölge Müdürlüğü Yeraltı Suları Şube Müdürü Mehmet Kuruçay, Jeoloji Yüksek Mühendisi Ömer Faruk Sarıfakıoğlu, Jeoloji Mühendisi Ali Kılınç, Elektrik Mühendisi Bünyamin Kılıç katıldı. Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar'ın da katıldığı toplantıda açış konuşmasını yapan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, bölgenin sular konusunda çok dertli olduğunu ifade ederek, barajların önemine değindi ve barajların bir an önce bitirilmesi gerektiğini söyledi. Bulut, "Bölgede yapılması planlanan bütün barajların tamamlanması durumunda hiçbir çiftçinin yeraltı kuyusu suyu kullanmayacaktır. Yeraltı kuyu sularını elektrikle çıkardıkları için çiftçilerimiz yüksek elektrik fiyatlarından dolayı perişan. Çiftçilerimiz şimdi de 'sayaç taktırıyorlar, ileride de para isterler mi?' diye düşünüyorlar. Eğer ileride yeraltı kuyu sularından para alınması durumunda çiftçilik iyice bitecek" dedi.
Bulut'un konuşmasının ardından DSİ 20. Bölge Müdürlüğü yeraltı Suları Şube Müdürü Mehmet Kuruçay, yeraltı kuyu sularına ölçüm sisteminin takılması zorunluluğu ile ilgili olarak yapılan kanun değişikliğinin 2011 yılında yürürlüğe girdiğini, kanuna göre 25 Şubat 2013 tarihine kadar ruhsatlı yeraltı kuyusu sahiplerinin kesinlikle sayaç taktırması gerektiğini, aksi takdirde ruhsatlarının iptal edileceğini söyledi. Kuruçay, "Biz şunu gördük ki halk arasında bu konuyla ilgili çok yanlış bir bilgi var. Örneğin az önce Oda Başkanımız Sayın Mehmet Ali Bulut'un söylediği gibi ileride yeraltı kuyu sularından kesinlikle ama kesinlikle para alınmayacak. Yönetmelikte kullanma belgesinde belirtilen azami su miktarı ölçümünün; su sayacı, elektrik sayacı ve diğer ölçüm sistemleri ile kontrol edilmesi düzenlenmiştir. Yönetmelik gereği, kullanma belgesinde belirtilen çekilecek su miktarı kuyu sahiplerince kuyulara monte ettirilecek ölçüm sistemleri ile DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından kontrol edilecektir. Kuyudan çekilen su miktarının, tahsis edilen su miktarını aşması halinde ise kuyudan çekim yapılması engellenecektir" diye konuştu.
Şube Müdürü Mehmet Kuruçay, sayaçların takılması süresinin 25 Şubat 2013 sona ereceğini kaydederek, "Bu süre zarfında sayaçlarının takılma işlemi kolay değil. Bu nedenle bakanlık koordinasyon toplantısında alınan bir kararla ruhsatlı yeraltı kuyu sahiplerinin 25 Şubat 2013 tarihine kadar kuyusuna sayaç taktırmayı taahhüt ettiğini belirten bir dilekçe ile 25 Şubat'a kadar bölge müdürlüğüne müracaat etmesi durumunda, sayacı tarihten sonra taktırması durumunda herhangi bir cezai işlemle karşılaşılmayacak" dedi.
(OZR-Y)

04.02.2013 16:09:17 TSI

Editör: Wan Haber