AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Fas'ın başkenti Rabat'ta ülkenin en önemli sivil toplum hareketi olan Tevhid ve Islah Hareketi'ni ziyaret etti.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş, Tevhid ve Islah Hareketi Genel Merkezi'nde Hareket lideri Muhammed el-Hamdavi ve Hareketin Başkan Yardımcısı Muhammed El-Hilali tarafından karşılandı. Yaklaşık iki saat süren görüşmede Numan Kurtulmuş ve Tevhit ve Islah Hareketi yöneticileri, Türkiye-Fas ilişkilerini, iki ülke arasındaki kültürel ve fikir işbirliğini, Ortadoğu'daki değişim sürecini ve Suriye'deki son durumu konuştu. Numan Kurtulmuş, Türkiye ve Fas'ın biri İslam dünyasının en batı ucunda, diğeri ise batının en doğu ucundaki iki ülke olarak bir hilalin iki ucunu oluşturduklarını söyledi. Kurtulmuş, Türkiye'nin son on yılda demokratikleşme yolunda önemli adımlar attığını ve gelinen nokta itibariyle Türkiye'nin zengin siyasi ve kültürel birikimi ile İslam dünyası için önemli tecrübeler barındırdığını söyledi. Kurtulmuş, Ortadoğu'daki son değişim sürecinde demokratikleşme süreçlerinin öncelenmesi gerektiğini, bölge halklarının köklerine dönüşünün ancak halkların önünün açılması ve özgürlüklerin gelişmesi ile mümkün olacağını söyledi. Kurtulmuş, "Kudüs Kriterleri" olarak tarif ettiği din, dil ve ifade özgürlüğü ile serbest ticaret ve dolaşım haklarının temin edilmesi gerektiğini, Osmanlı'nın yüzyıllar boyunca bölgeyi herhangi bir çatışma yaşanmaksızın idare edebilmesinin ardından yatan prensiplerin bu kriterler olduğunu vurguladı.
Kurtulmuş, bölgedeki dönüşüm sürecinde toplumun tüm kesimlerini kuşatacak yeni toplumsal sözleşmelerin inşa edilmesi gerektiğini ve kimsenin yeni süreçte dışlanmaması gerektiğini de ifade etti.
Görüşme sonrası AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Fas Tevhid ve Islah Hareketi lideri Muhammed El-Hamdavi'ye plaket sundu. El-Hamdavi ise, Kurtulmuş'a üzerinde Tevhid ve Islah Hareketi'nin logosunun bulunduğu bir vazo hediye etti.
(CC-D)

07.02.2013 17:39:48 TSI

Editör: Wan Haber