Musa Anter’in öldürülmesine ilişkin açılan davanın 3’üncü duruşması görüldü. Avukat Selim Okçuoğlu davanın başka ile nakledilmesi talebine karşı olduklarını belirterek bu kararın politik bir karar olduğunu söyledi.

 


Musa Anter’in öldürülmesine ilişkin açılan davanın 3’üncü duruşması Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

 


Duruşmada, dava kapsamında tutuklu yargılanan Hamit Yıldırım, Anter’in oğlu Dicle Anter ve avukatları ile sanık avukatları hazır bulundu.

 


Avukat Selim Okçuoğlu, davanın başka ile nakledilmesi talebine karşı olduklarını belirterek dosyayı takip etme isteklerine ise karşılık verilmediğini söyledi.

 


Okçuoğlu, Anter davasının başka bir şehre nakledilmesi durumunda Diyarbakır’da bulunan bütün mahkemelerin kapatılması gerektiğini, bu kararın politik bir karar olduğunu söyledi.

 


Anter davasında tutuklu yargılanan Hamit Yıldırım, kendisinin JİTEM ile bir ilgisinin olmadığını, JİTEM’in hiçbir çalışmasına katılmadığını belirtti. Yıldırım’ın avukatı Bilal Yıldırım ise, Hamit Yıldırım’ın ya adli kontrol sistemi ile serbest bırakılmasını ya da tahliye edilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, avukatların dava kapsamında tanık olarak dinlenilmesini istediği Mehmet Eymür, Orhan Taşanlar, Ali Ozansoy ve Cengiz Ersever hakkında adresleri itibari ile (tebligatla çağrılmasına gelmedikleri takdirde zorla getirilmesine) talimat yazılması yönünde karar vererek duruşmayı erteledi.
Ne olmuştu?

 


Musa Anter’in 21 yıl önce öldürülmesine ilişkin hazırlanan iddianame, Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 5 Temmuz 2013’te kabul edildi.

 


Sanık olarak yargılanan Korucubaşı Hamit Yıldırım, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım, itirafçı Abdulkadir Aygan ve Albay Savaş Gevrekçi hakkında 20 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.
Musa Anter davasında 24 Kasım 2014 tarihinde sanık avukatları davanın başka ilde görülmesi için Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.


1990’lı yıllarda bölgede işlenen faili meçhul cinayet, katliam ya da gözaltında kaybetmelere dair yıllar sonra açılan davalarda bu başvuru ilk değil. Davalar bir bir batıya taşınıyor.

 


Uğur Kaymaz, Lice, Kulp ve Muş Vartinis köyü katliamları gibi davalar, batı illerindeki değişik mahkemelere gönderildi,  birkaç gün önce de Kızıltepe JİTEM (Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele) davasının taşınması talep edildi.

Editör: Wan Haber