Türkiye'nin yağlı güreş deyince akla gelen en büyük organizasyonu Tarihi Kırkpınar Güreşlerinin ardından en çok rağbet gören ve merakla beklenen, er meydanına Kırkpınar'ın rövanşı için çıkılan, "Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşleri" bu yıl 33. defa düzenlenecek. Balıkesir'in Kurtdere köyündeki güreşlerin bu yıl ilk defa Kurtdereli Güreş İhtisas Kulübü tarafından yapılacak olan organizasyon ile 11 Ağustos 2013 tarihinde gerçekleşeceği açıklandı.

KURTDERE'NİN MİMARLARI
Kurtdereli Güreşleri Yürütme Kurulu başkanı Yüksek Mimar Yüksel Dağdemir, beraberinde yürütme kurulu üyeleri olduğu halde bir basın toplantısı düzenledi. Balıkesir'in merkeze bağlı Kurtdere köyünde 32 yıldır geleneksel olarak düzenlenen Kurtdereli Mehmet Pehlivan Güreşlerinin son birkaç yıldır düşüşe geçtiğini belirten Yüksel Dağdemir, Kurtdereli Güreşlerinin yeniden şahlandığını, güreşlerin yine Kurtdere ismine layık olarak, Tarihi Kırkpınar'ın rövanşı olarak yapılacağını söyledi. Bu arada, Kurtdere köyü muhtarlığının güreşlerin organizasyonu için görev ve yetkisini Kurtdereli Güreş İhtisas Kulübüne devrettiği. kulübün yaptığı olağanüstü genel kurulda 2013 senesi güreşleri için Yüksel Dağdemir'in başkanlığında bir yürütme kurulu oluşturulmasına kararv erildiği kaydedildi. Kurtdereli Güreşleri Yürütme Kurulu başkanı Yüksel Dağdemir, Kurtdere köyünde oluşturdukları birlik ve beraberliğin Balıkesir genelinde de kabul gördüğünü, Kasım 2012'den beri çeşitli çalışmaların yürütüldüğü bildirildi. Kurtdereli Güreşleri Yürütme Kurulu; Yüksel Dağdemir (Yürütme Kurulu Başkanı), Kemal Dağdemir (Yürütme Kurulu Üyesi), Veli Aldemir (Yürütme Kurulu Üyesi), Adem Aslanbay (Kurtdere Köyü Muhtarı), Erkan Dağdemir (Kurtdereli Güreş İhtisas Kulübü Başkanı), Mesut Akbıyık (Yürütme Kurulu Üyesi), İsmail Aygül (Yürütme Kurulu Üyesi), Harun Ertaş (Yürütme Kurulu Üyesi), Cemal Adın (Yürütme Kurulu Üyesi), Harun Kızılgün (Yürütme Kurulu Üyesi) ve
İlhan Türker'den (Yürütme Kurulu Üyesi) oluştu. Yürütme kurulundaki isimlerden özellikle Kemal Dağdemir ve Veli Aldemir isimleri dikkat çekti. İki isim de geçmiş yıllarda Kurtdere'deki güreş organizasyonlarını başarıyla yerine getirmişti.

KURTDERELİ BALIKESİR'İN MARKASI
Kurtdereli Güreşleri Yürütme Kurulu başkanı Yüksel Dağdemir, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İlhan Arslan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan'ın katkılarıyla çalışmaların şu anda belli bir olgunluğa eriştiğini, güreş sahasının yenilenmesi ve organizasyonun adına yakışır şekilde yapılabilirliğiyle ilgili engel teşkil eden konuların devletin katkılarıyla aşıldığı, güreş camiası ve güreş federasyonu ile bütünleşildiğini bildirdi. Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın Balıkesir'in en büyük markası olduğunu belirten Yüksel Dağdemir, "Kurtdereli Mehmet Pehlivan Balıkesir'in en büyük markasıdır. Kurtdereli Türk sporcularına örnek gösterilen tek kişidir. Bu olay tüm Balıkesir'in gururu ve sorumluluğudur. Türk milletinin sporcularına örnek gösterilen kişiyi bünyesinde taşıma gibi zor bir yükü bulunan Balıkesir, el birliği ile Kurtdereli Güreşlerini dünya çapında bir organizasyon haline getirmenin eşiğindedir. Tüm Balıkesir ve Kurtdere köyü sadece sportif başarıları nedeniyle değil, ahlakı, yaşantısı ve, 'Ben her güreşte arkamda Türk milletinin bulunduğunu ve millet şerefini düşünürüm' sözleriyle devletimizin kurucusu Atatürk'ün sporcularımıza örnek gösterdiği bu kültürel mirasımıza sahip çıkmıştır ve çıkacaktır. Ocak ayında Antalya'da Güreş Federasyonunun 90. kuruluş yılı münasebetiyle yapılan genişleştirilmiş istişare toplantısında kürsüde, 'Türk sporcularının örnek alacağı insan kimdir?' diye sorulmuştur. Ardından, bilmeyenlerin de unutamayacağı şekilde bu kişinin Balıkesirli, kurtdereli pehlivan olduğu zihinlere kazınmıştır. Amaç, pehlivanımızın unvanına layık güreşler tertip etmek, Balıkesir'in adını Türkiye'de, Türkiye'nin adını da dünyada ön plana çıkarmaktır" diye konuştu.

DAĞDEMİR: "BOYUN BORCUMUZ"
Kurtdereli Güreşleri Yürütme Kurulu başkanı Yüksel Dağdemir, bu seneki programlara güreş sahasının revizyonu, güreşlerin TRT tarafından naklen yayını, 9 Ağustos Milli Piyango çekilişlerinin Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın hatırasına Balıkesir'de yapılması, etkinliklere yerel, ulusal ve uluslararası basının katılımının sağlanmasının eklendiğini ve gerekli teyitlerin alındığını bildirdi. Yüksel Dağdemir, "11 Ağustos 2013'te Kurtdereli er meydanında muhteşem bir organizasyon sergilemek bizlerin boyun borcudur. devlet yöneticilerimizin değerli katkılarına teşekkür ediyor, saygılar sunuyoruz" dedi.
kurtdere Güreşlerinin sadece Kurtdere köyünün değil tüm Balıkesir'in onuru ve meselesi olduğunun altını çizen Yüksel Dağdemir, 2010 yılında düzenlenen organizasyonun aşığı yağışlar nedeniyle son anda iptal edilmesinin ardından son birkaç yıldır düşüşe geçen Kurtderi Güreşlerinin yeniden Türkiye'nin spor gündemindeki yerini alacağını, bu yılki organizasyonun ise Kurtdereli Güreşlerinin çıkış yılı olacağını vurguladı. Ankara'ya yaptıkları ziyaretlerde hükumet kanadından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olan Balıkesir milletvekili Edip Uğur'un kendilerine gösterdiği ilgi ve yakınlığa teşekkür eden Dağdemir, Edip Uğur ile beraber Güreş Federasyonu başkanı Hamza Yerlikaya'yı ziyaret etiklerini, Federasyon başkanının kendilerine Kurtdereli Güreşlerinde gereken desteği tam olarak sağlayacaklarına dair söz verdiğini belirtti. Kurtdere'deki er meydanında basın ve prootokol tribünlerinin bir türlü istenilen düzeyde olmadığını, bunların düzenleneceğini söyleyen Yüksel Dağdemir, bu konuda Vali Ahmet Turhan'ın söz verdiğini bildirdi. Dağdemir, "Devlet yetkililerimizden güzel sözler aldık. Ne kadar cömert yardım yapılırsa o derecede iyi ve kaliteli bir organizasyon gerçekleştiririz" dedi.
Basın toplantısında söz alan yürütme kurulu üyesi Kemal Dağdemir, yıllarca başında yer aldığı Kurtderili Mehmet Pehlivan Güreşlerinin organizasyonlarıyla ilgili yaşanan sıkıntıların artık aşıldığını, bu senenin Kurtdere için bir milat olacağını söyledi. 1981 ruhunun yeniden şahlandığını belirten Kemal Dağdemir, büyük bir heyecan duyduklarını belirtti.

KURTDERELİ MEHMET PEHLİVAN KİMDİR?
Türk güreşinin en büyük isimlerinden biri olan Kurtdereli Mehmet Pehlivan, Balkanlardaki (bugünkü Bulgaristan) Deliorman'da dünyaya geldikten sonra Balıkesir'in Kurtdere köyüne yerleşti. İlk defa Koca Yusuf ile güreşerek ün yaptı. Koca Yusuf onda yetenek gördüğünden güreşi yarım bırakmış ve ödülü de ona vermişti. Padişah II. Abdülhamit döneminde Batıya giden pehlivanlar arasında yer alan Kurtdereli; Fransa, İngiltere ve ABD'de büyük başarılar kazanmış, dünşa şampiyonu olmuştu. Son defa 1911'de İstanbul'da şampiyon olan Kurtdereli, 11 Nisan 1939 günü 75 yaşında vefat etti. Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın torunları hala Kurtdere köyünde ikamet ediyor.

ATATÜRK'ÜN KURTDERELİ'YE MEKTUBU
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 12 kasım 1931 tarihinde Ankara'dan Kurtdereli Mehmet Pehlivan'a başarılarından dolayı özel bir mektup yazarak kendisini ödüllendirdi. Atatürk'ün yazdığı ve Türk sporu için bir direktif niteliğinde olan, onun üstün kişiliğini ve üstün görüşünü yansıtan mektubu:
"Kurtdereli Mehmet Pehlivan'a; Seni cihanda ün almış bir Türk pehlivanı olarak tanıdım. Parlak muvaffakiyetlerinin (başarılarının) sırrını şu sözlerle izah ettiğini de öğrendim: 'Ben herg üreşte arkamda Türk milletinin bulunduğunu ve millet şerefini düşünürdüm.' Bu dediğini en az yaptıkların kadar beğendim. Onun için senin bu değerli sözünü türk sporcularına bir meslek düsturu olarak kaydediyorum. Bununla, senden ve sözlerinden ne kadar memnun olduğumu anlarsın. Çoluk çocuğun için sana ufak bir armağan gönderiyorum. O, bu mektubumla beraberdir. Pehlivan ömrünün tam sağlıkla uzun sürmesini dilerim. Gazi Mustafa Kemal."
Atatürk'ün mektubuna eklediği armağan ise şuydu:
"İş Bankası Umum Müdürlüğüne, Kurtdereli Mehmet Pehlivan'a 1000 T. lira veriniz. Bu para, birinci kanun (Aralık ayı) aylığımdan faiziyle kesilecektir."
(YU)

09.02.2013 17:14:31 TSI

Editör: Wan Haber