Başvuruyu Kürtçe ve Türkçe olarak yapan avukat, “AİHM, belgelerin 28 Nisan 2016’ya kadar ulaşması halinde dosyayı öncelikli olarak ele alacaklarını tebliğ etti” dedi.

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde altı sene önce açılıp 5 Ekim 2015 tarihinden itibaren Kürtçe eğitim veren Ali Erel Eğitim Destek Merkezi, 1 Şubat’ta çalıştırma ruhsatı olmadığı gerekçesiyle Diyarbakır valiliği tarafından kapatılmıştı. 12 Şubat’ta yürütmeyi durdurma talebiyle açılan dava, yerel mahkemenin karar vermemesi üzerine Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı. Anayasa Mahkemesi’nden de karar çıkmaması üzerine dosya, AİHM’e götürülmüştü. Avukat Erhan Ürküt, okulun kapatılmasının ardından HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak’ın yanısıra Ali Erdemirci ve Arin Zümrüt Karakoyun adına AİHM’e hem Kürtçe ve hem Türkçe dilekçeyle başvuruda bulunmuştu.

‘Önemli bir gelişme’

 AİHM, dosyaya ilişkin belgelerin 28 Nisan’a kadar gönderilmesi halinde dosyanın öncelikli olarak ele alınacağını bildirdi.

Başvuruyu yapan avukat Ürküt, “AİHM bize göndermiş olduğu cevapta tedbir talebimizi reddetti ama göndermiş olduğumuz belgelerin 28 Nisan 2016’ya kadar ulaşması halinde iç tüzüğün 41 ve 42 maddelerine göre dosyayı öncelikli olarak ele alacaklarını tebliğ ettiler. Mahkemede yığılma olduğu için genelde dosyaların ele alınması oldukça uzun sürüyor. Bu nedenle önemli bir gelişme” diye konuştu.

’25 milyon Kürt yurttaşın ihtiyacı’
 Başvuruda şöyle denmişti: “Mevcut yasalarda Türkçe dil dışında eğitim öğretim verilememektedir. Anayasa’nın 24 ve 90. maddeleri gereği uluslararası sözleşmelerde bulunan eğitim hakkıyla ilgili yasal düzenlemeler ve evrensel hukuk normlarına göre çok dilli, çok kültürlü, cins ve inanç özgürlüğüne dayalı, eğitim ve öğretimde asimilasyoncu politikaların olmadığı, anadilinde ücretsiz ve zorunlu eğitim-öğretim hakkının kullanılmasıyla ilgili talepler Türkiye’de yaşayan 25 milyon Kürt yurttaşın ihtiyacı haline gelmiştir.”
 KAYNAK: DİKEN

Editör: Wan Haber