Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mardin'de bir araya geldiği sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri ve kanaat önderlerinin gündeme getirdiği Kürtçe vaaz talebi, Mardin'de olumlu karşılandı.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Midyat İlçe Müftüsü Muhammet Çiçek, özellikle bu açılım sürecinin bölgedeki bazı huzursuzlukların sona erdirilmesi açısından çok önemli bir adım olduğunu söyledi. Halk dile getirmezse bile devletten çok beklentileri olduğunu belirten Çiçek, "Başbakanımızın bölgeye ziyareti, kanaat önderleriyle görüşmesi özellikle din hizmetlerinin hutbe ve vaazların Kürtçe, Türkçe ve bu bölgenin dili olan Arapça ifade edilmesi ve buna yeşil ışık yakması bu süreci daha olumlu yönde etkileyecektir. Bence eğer Başbakanımız böyle bir irade ortaya koymuşsa hiçbir şekilde geri durmamalıdır. Bu süreci devam ettirmelidir. Çünkü bu çok önemli bir süreçtir. Bizim halkla olan bağımızı güçlendirecek, biz Resululah'ı, Allah'ı, peygamberi ve Kur'anı Kerim-i halkın sevdiği şekliyle halkın içinden gelen ifadelerle anlattığımızda halkın gönülden gelen bazı parıltıları görüyoruz. Gözleri açılıyor, gözlerinde bir mutluluk beliriyor" dedi.
Bir hadisi veya Resulullah ile ilgili bir konuyu Kürtçe anlattıklarında oradaki insanların yüzünde farklı bir mutluluk gördüklerini kaydeden Çiçek, "Midyat'ta görev yapıyorum. Arapça'yı çok bilmesem bile bazen Arap kardeşlerimizin bulunduğu bir ortamda bir ayeti kerimeyi yöresel mahallemi bir dil ile ifade ettiğimde oradaki insanların çok farklı bir muhabbetle olaya yaklaştığını görüyorum. Biz diyanet ve din gönüllülerine böyle bir fırsat verirlerse çok büyük hizmetler üretebileceğiz" diye konuştu.
Din Bir-Sen Midyat Midyat Temsilcisi Tevfik Acar ise, "Birlik ve beraberliğin sağlanması için bölgemizde ve ülkemizde biz yürekten destek veriyoruz. Bölgemizde halkın geneli Kürt olduğu için Kürtçe'nin de serbest olması çok önemlidir. Gerçi TRT 6 ve diğer kanallar yayın yapıyor. Ama biz imamlar olarak ve vaizler olarak camilerde bazen zorluk çekiyoruz. Biz bir vaaz vereceğimiz zaman camide yaşlılar oluyor, hiç Türkçe ve Arapça bilmiyorlar o yüzden anlattığımız vaazın bir anlamı kalmıyor. Bu yüzden Kürtçe vaazın serbest olması çok önemli ve bunun anayasal güvence altına alınması gerekir" şeklinde konuştu.
Bu kararın memnuniyet verici olduğunu belirten vatandaşlar ise, anadilde vaaz verilmesinin en azından yaşlıların anlayabilmesi için çok iyi olacağını ifade etti.
(MA-YRT-AŞ-Y)

19.02.2013 11:44:10 TSI

Editör: Wan Haber