Çankırı'nın Kurşunlu ilçesinde Türkiye'nin önemli termal turizm merkezlerinden Çavundur kaplıcaları bölgesinde yerin 730 metre altında termal su kaynağı bulundu.
Çavundur beldesinde termal su bulmak için başlatılan sondaj çalışmasında sona gelindi. Şekerler Grup tarafından yürütülen sondaj çalışmalarında yerin 730 metre altında sıcak su bulundu. Çavundur kaplıcalarına 250, D-100 karayoluna 200 metre uzaklıkta bulunan alanda yapılan sondaj çalışmasında suyun yeryüzüne çıkma anı sırasında büyük sevinç yaşanırken, soğuk havanın etkisiyle sıcak su çevrede büyük bir buhar kütlesi oluşturdu.
İlk aşamada saniyede 20 litre debide ve 40 derece sıcaklıkta çıkan suyun ilerleyen günlerde debisinin ve sıcaklığının artacağı ifade ediliyor
Yer altı zenginliğinin enerjiye dönüştürülmesi açısından önemli bir adıma imza attıklarını belirten Şekerler Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Şeker, Ekonomiye katkı sağlayacak, bölge insanına gelir getirecek ve yaşam seviyesini yükseltecek bir çalışmanın ilk adımını tamamladıklarını söyledi.
İşadamı Şeker, "Kaplıca turizmi için bölgeye ciddi yatırımlarımız olacak. Hepimize hayırlı olsun." şeklinde konuştu.
Bölgenin jeofizik ve jeolojik etüdünü 2005 yılında yaptıklarını anlatan Jeoloji Yüksek Mühendisi Adem Akbaşlı da, "Bu nokta kuyu yeri olarak belirlenmişti. Yaklaşık 45 gün içerisinde sondaj tamamlandı ve 730 metre derinliğe inildi. Şu anda sıcaklık 40 derece civarında ve çalıştıkça bu sıcaklık artacak. İlk belirlemelerimize göre saniyede 20 litrenin üzerinde debi var" dedi.
(MT-BÖ)

15.01.2013 16:32:35 TSI

Editör: Wan Haber