WanHaber.com - Haber Merkezi

Küresünni aşireti öncülüğünde düzenlenen protestoya Yerlilerin, Burukilerin, Hertoşilerin, Berjêrilerin temsilcileri de katıldı. Toplanan kalabalık 2009 ve 2014 seçimlerinde yapılan hataların düzeltilmesi yerine tekrarlandığını söyledi. AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda'ya büyük bir tepki gösteren kalabalık, kendi teşkilatını takmayan,kendi teşkilatının temayülünü hiçe sayan, STK temayülünü görmezden gelen, halkın menfaatini değil kendi menfaatini ve çıkarlarını düşündüğünü ileri sürerek 2015 Genel Seçimleri'nde AK Parti'nin Van'da hüsrana uğramaması için listelerin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini istediler. Alanda bulunan bazı vatandaşlar ise İl Başkanı Soğanda’nın çok soğuk biri olduğunu, halkı ve vatandaşı dinlemediğini ileri sürerek AK Parti’nin Van’da oy kaybetmesinin en büyük nedeninin kendisi olduğunu söylediler. Bazı vatandaşlar ise dönemin Başbakanı ve Genel başkanı Erdoğan’ın Van’a abilik yapması için Kayatürk’ü gönderdiğini belirterek Kayatürk’ün bu halka abilik değil, hiçbir şey yapmadıklarını söyleyerek Kayatürk’ün tekrar 1. Sıra aday gösterilmesiyle birlikte partiye ve davaya olan sadakatlarının zedelendiğini belirttiler.

Alanda toplanan vatandaşlarca 'İsyan Değil, Direniş, Keskin Sirkeyiz Ama Soğan'ı Çürüteceğiz,' pankart ve dövizleri açılırken, üzerinde 'BOYKOT' yazan bayraklar da dikkat çekti.


İşte yapılan basın açıklamasının tam metni:
 
 
BASINA VE KAMUOYUNA !
 
Değerli halkımız;
 
7 Haziran 2015 Milletvekili seçimine sayılı günler kala kentimizin geleceğini şekillendirecek olan Ak Parti yeni Milletvekili listesi, ne yazık ki çoğunluğun sesine cevap verecek bir görüntü sergilememektedir. Bizler büyük bir oy potansiyelimize karşılık ‘yok’ sayılmış ve kentin yönetiminde göz ardı edilmişizdir. Bu kabul edilebilir bir durum asla değildir. Bugün burada toplanan Küresünni toplumunun bu haklı isyanına, kentimizde yaşayan ve temsiliyet hakkı verilmeyen birçok farklı yapı da destek vermiştir. 
 
Gördüğümüz bu destek karşısında konuşmamı sadece Küresünni topluluğu adına değil, bizlere destek veren ve bizlerle burada toplanan tüm Van halkı adına sürdüreceğim. 
 

Burada Küresünni topluluğunun dışında kimler mi var ?
 
Temsiliyeti ellerinden alınan Yerliler var, Hertoşiler, Berjêriler, Burukiler var,
 
Ercişin, Muradiyenin, Sarayın, Özalp’ın Başkale, Bahçesaray, Gürpınar, Gevaş, Çatak, Çaldıranın yok sayılanları var. Ve adını sayamadığım birçok farklı topluluklardan insanlarımız var. 

 
Burada toplanmamızın sebebi,  yıllardır gönül verdiğimiz Ak Partiye yönelik değildir. Bizleri sokaklara döken bu listeleri keyfi hazırlayan, akrabalarını pazarlamaya çalışan, genel merkezi kendi çıkarları doğrultusunda yanlış yönlendiren zihniyetlerin varlığınadır. 
 
12 yıllık Ak Parti iktidarını kentimizde yok edecek kadar gerileten ve bugün bizlere dahi isyan ettiren bu kan emici, yok edici zihniyetler, ne yazık ki bugünkü tabloda kirli emellerini gerçekleştirmiş görünüyorlar. Bizler bu zararlı yapıların amaçlarına ulaşmalarına asla ve asla izin vermeyeceğiz. 
 

Bunlar ne mi yaptılar ? 
 
-Teşkilat Temayülünü yok sayarak kendi teşkilatları ile adeta alay ettiler.
-STK Temayülü yaparak kentin etkin sivil gruplarını hiçe saydılar
-Halkımızla yapılan anketlerin sonuçlarını sümen altı edip, görmezden gelerek halkın talebine çizgi çektiler.


Yukarıda oynan bu oyun, halkın tepkisine rağmen bizlere dayatılan 2009 belediye başkan adayını hatırlatıyor. Filmin senaryosu aynı, yönetmeni aynı ve sonu yine hüsran.
 

Soruyoruz?
 
Bu kente iki dönemdir liste başı olarak getirilen kişi, hangi kriterlerle halka dayatıldı ve listenin oluşmasındaki rolü nedir?

Toplulukları ve tabanın sesini yok sayan bu listenin oluşmasında il başkanının etkisi ne kadaradır?

Ey Genel Merkez 7 Haziran da çıkacak sonuç karısında “Eyvah yine Aldatıldık” diyeceğiniz aşikardır.
 
Değerli halkımız, 
Listelerin açıklanmasının ardından oluşan tepkileri küçümseyerek ve gayet emin bir edayla ’Keskin Sirke Küpüne Zarar’ diyen zihniyet halkımızla adeta alay etmiştir. Bu akıl tutulması ve aymazlık asla bir ili temsil eden İl Başkanı söylemi olamaz. Halen kendi oynadıkları oyunları başkalarının boynuna yıkarak kendilerini aklamaya çalışmaktadırlar. Ama unutulmaması gereken bir nokta var: bu halk kendisini yok sayanları utanç verici söylemlerinden dolayı halkın içine çıkılamaz duruma getirmiştir.  Tarihten ders almayanlar sandıkla beraber kirli tarih sayfalarında yerlerini almaları kaçınılmazdır. 
 
Bizler bu hareketin lideri Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Genel Başkan Ahmet Davutoğlu’na sesleniyoruz. Muzdaribiz, kaygılıyız, yok sayılıyoruz, bu davaya gönül veren halkın sesine lütfen kulak veriniz. Kentimizi artık hak edenlerin yönetmesini istiyoruz.  Ak Parti kurulduğu günden beri tüm teşkilatlarında görev alan ve her zaman desteğini sürdüren bizler, ne yazık ki il teşkilatları nezdinde ‘oy deposu’ olarak görülmüş ve buna karşılık ötekileştirilmişizdir. 
 
Evet, sessiz yığınların sesi olarak bizleri yok sayanlara kırımızı kartımızı gösteriyor, bu sesin duyulmasını istiyoruz.
 
Bu tepkimiz 24 Nisan’a kadar listelerin değişimi içindir.
Bu talebimizin karşılanmaması durumunda, başta birçok meclis üyemiz olmak üzere, partinin çeşitli kademelerinde görev alan teşkilat mensupları istifa edecek ve 7 Haziran’da boykot kararımızı uygulayacağız. Sonuç itibariyle sandığa değil, pikniğe gideceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz. 
 
Küresünniler Düşünce Platformu

 

Editör: Wan Haber