Birleşmiş Milletler, 2015 yılı sonrasında geçerli olacak yeni kalkınma hedeflerinin belirlendiği küresel bir süreç başlattı.
Türkiye, bu süreçte ulusal istişareleri yürüten 60'ı aşkın ülkeden biri. İsteyen herkes internet üzerinden görüş belirtebiliyor. Birleşmiş Milletler tarafından 2000 yılında düzenlenen Binyıl Zirvesi'nde dünya liderleri, bugün Binyıl Kalkınma Hedefleri olarak bilinen sekiz hedefin 2015 yılına kadar ulaşılmasına karar vermişti. Binyıl Kalkınma Hedefleri şu ana dek milyarlarca insanın hayatında olumlu yönde büyük değişikliklerin yaşanmasını sağladı. Ancak, aşırı yoksulluğun, hastalıkların ve çevrenin tahrip edilmesinin önüne geçilmesi için hala atılması gereken adımlar bulunuyor. 2015 yılına yaklaşırken, Birleşmiş Milletler 2015 sonrası dönem için yeni kalkınma hedeflerini belirlemek üzere küresel bir süreç başlattı. Ancak, 2015 sonrası dönemin önceliklerinin nasıl ve kimler tarafından belirleneceği büyük önem taşıyor.
Bu nedenle, dünyanın dört bir yanında, hükümetler, sivil toplum, özel sektör, üniversiteler ve araştırma kurumlarıyla birlikte yoğun bir istişare süreci başlatıldı. Küresel etkinliklere ek olarak ulusal seviyede de istişarelerin başlatılması için 60'ı aşkın ülke belirlendi. Bu ülkelerden biri de Türkiye. Türkiye'de, istişarelere katılımın artırılması ve temsilin yaygınlaştırılması için 2015sonrasiturkiye.org adresinde çevrimiçi bir platform oluşturuldu. Bu platform üzerinde Türkiye'deki tüm bireyler 2015 sonrası kalkınma gündeminin belirlenmesinde söz hakkı elde ediyor.
Instagram yarışması Türkiye'deki ulusal istişareler kapsamında Instagram üzerinde bir fotoğraf yarışması da düzenleniyor.
Daha eşitlikçi, daha barışçıl, daha adil bir dünya için Türkiye'deki ulusal istişareler sürecine dâhil olmak isteyen Instagram kullanıcıları, #2015sonrasi etiketi ile daha iyi bir dünyayı tasvir eden resimleri paylaşıyor.
Türkiye'nin de dâhil olduğu ve dünya çapında 2012 Temmuz ayında başlayan ulusal istişarelerin 2013'ün ilk çeyreğinin sonuna kadar sürmesi öngörülüyor.
(ÖK-ÖK-Y)

05.02.2013 13:19:33 TSI

Editör: Wan Haber