Tosya Ahi ve Yaran Kültür Yardımlaşma Dayanışma Derneği, bu hafta Küre'ye konuk oldu. Küre Kaymakamı Şahin Kazancı, Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin ve Küre Belediye Başkanı Kamil Aydınlı'nın konuk olarak katıldığı programda konuşan Başkan Şahin, Küre ve Tosya ilçelerinin kardeş olduğunu dile getirerek bir kültür köprüsünün kurulduğunu kaydetti.
Tosya Yaren Meclisi'nin geleneksel ocak yakma törenleri bu hafta Küre Yaren Gecesi ile hayat buldu. Katılımın oldukça yoğun olduğu gecede yaren geleneği gereği misafirler tek tek selamlanarak yaren meclisine alındılar. Gece boyunca sergilenen orta oyunları ile folklor gösterilerini dikkatle izleyen Küre Yaren Gecesi misafirleri yaren geleneğinin Küre'de de yaşatılabileceğini ifade ettiler. Küre Yaren Gecesi geleneksel Cezayir Marşı ile sona erdi. Düzenlenen programda Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin ve Yaren Meclisi Başağası Recep Çakmak, Küre Kaymakamı Şahin Kazancı ile Küre Belediye Başkanı Kamil Aydınlı'ya yaren meclisinin simgesi olan tura hediye ederken, Kaymakam Kazancı ve Başkan Aydınlı ise Küre ve Kastamonu motifleri olan atkıları takdim ettiler.
Kaymakam Kazancı, program sonunda Tosya yaren meclisini 3 yıldır yakından takip ettiklerini dile getirerek, meclisin sosyal ve kültürel faaliyetleri en ince ayrıntılarıyla yaşattığını ve böyle bir olgunun Küre'de de yaşatılabileceğini ifade etti. Tosya yaren meclisi ile bütünleştiklerini ve adeta kardeş olduklarını belirten Başkan Kamil Aydınlı ise emek ve vakit serf ederek yaşatılan bu geleneğin özellikle gençlerin eğitilmesinde önemli rol oynadığını ifade etti.
Programda konuşan Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin ise, Kastamonu'nun bütün ilçeleri ile birlikte bir bütün olduğunu ve bölgenin önemli bir kültür mirasına sahip olduğunu dile getirerek; "Tosya yaren meclisinin Küre ilçemizde düzenlediği program sayesinde Küre ve Tosya ilçelerinin kardeş iki şehir olduğunu görebiliyoruz. Küre ve Tosya arasında adeta bir kültür köprüsü kuruluyor ve yaren geleneğinin burada da yaşatılması halinde Kastamonu kültür mirası da korunacaktır. 4 yıl önce faaliyetlerine başlayan ve halen daha bu olguyu aksattırmadan devam ettiren yaren meclisimizin kültürel öğeleri koruma konusundaki önemi büyüktür. Gerek gençlerimizin kahve ve internet köşelerinden kurtarılarak kültürümüzü yeni nesillere aşılamak, saygılı birer birey yetiştirme konusunda olsun gerekse ilimizin tanıtımı konusunda olsun derneğimizin faaliyetleri takdire şayandır" dedi.
Yapılan her faaliyette ve program düzenlemek için gittikleri her yerde kendilerine daima destek olan ve yalnız bırakmayan Başkan Kazım Şahin'e teşekkür eden Meclis Başağası Recep Çakmak, özellikle ilimizin tanıtımı ve bölgemizde var olan bu geleneğin yaşatılması için dernek olarak çalışmalarına devam edeceklerini kaydetti. Kastamonu il genelinde de yaren geleneğinin yaşatılması açısından öncü olmak istediklerini dile getiren Çakmak, kültürel öğelerin yaşatılması için tüm ilçeleri yaren meclisleri kurmaya davet etti.
(RY-Vİ-SA)

13.01.2013 15:05:10 TSI

Editör: Wan Haber