Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, 1920'li yıllardan günümüze kadar çekilen filmlerin bulunduğu ulusal film arşivini yeniden düzenliyor. Sinema Genel Müdürlüğü'nün Görsel-İşitsel Eserler Arşivi'nde yer alan 10 bin 500 film, alınan yoğun güvenlik önlemleri altında, iklimlendirme sistemiyle korunuyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün 1920'li yıllardan günümüze kadar çekilen filmlerin bulunduğu film arşivini yeniden düzenleniyor. Sinema Genel Müdürlüğü'nün Görsel-İşitsel Eserler Arşivi'nde yer alan 10 bin 500 film, alınan yoğun güvenlik önlemleri altında iklimlendirme sistemiyle korunuyor. Öncesinde metal kaplarda bulunan filmlerin kapları, ağırlığa ve ısıya dayanaklı plastik saklama kaplarıyla değiştirilerek filmlerin dış etkilere dayanıklılığı artırılıyor.
Sinema Genel Müdürlüğü'nün film arşivininin daha önce Ankara Kültür Merkezi'nde olduğunu hatırlatan Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ali Atlıhan, "Bu arşivimiz, 'açık raf sistemi' diye tabir ettiğimiz sistemle işlenmekteydi. Bu sistem günümüz ihtiyaçlarına cevap vermemekteydi. Ayrıca, istenildiğinde aranılan film veya yapımı bize kolayla ulaşma imkanı tanımıyordu. Biz de Müdürlük olarak bu arşiv sistemimizi değiştirmenin ve yeni sistemlerle bu sistemi desteklemenin bir ihtiyaç olduğunu gördük" dedi.
Bağımsız ve her türlü teknolojik donanımla tesis edilmiş bir arşiv sisteminin Sinema Genel Müdürlüğü'nde kurulduğunu anlatan Atlıhan, sinema filminin korunmasının görsel bir eserin korunma derecesiyle aynı olmadığına dikkat çekti. Atlıhan, bir sinema filminin korunduğu ortamın çok sıcak olmaması gerektiğini bildirerek, bu yüzden bir iklimlendirme sisteminin tesis edildiğini ifade etti. Gerek iklimlendirme gerekse filmlerinin her birinin saklama kaplarını da değiştirerek yeni bir arşiv kurduklarını söyleyen Atlıhan, daha önceki metal ambalajlardan oluşan film kaplarının çok kolay yıprandığını dile getirdi. Öncelikle ambalaj kaplarının değiştirildiğini vurgulayan Atlıhan, "Baskıya, ağırlığa ve de ısıya dayanaklı yeni ambalajlar tesis ettik. Güvenli ve hızlı bir takip sistemi kurmak için de bir sistem tesis ettik. Şu anda, yurt dışında herhangi bir etkinlikte olan filmimizin nerede olduğunu, ne zaman gönderildiğini ve ülkemize ne zaman gönderileceğini takip edebiliyoruz" diye konuştu. Kurulan sistemle bir bilgisayar ortamından bir filmin hangi kopyasının hangi ülkeye gönderildiğinin rahatlıkla takip edilebildiğini söyleyen Atlıhan, daha önceki sisteminin biraz el yordamıyla takip edilen format olduğunu bildirdi.

"1920'Lİ YILLARDAN GÜNÜMÜZE..."
Atlıhan, "Elimizdeki filmler, 1920'li yılların başlarından itibaren çekilmiş filmlerden tutun da günümüzde çekimi yapılan uzun metraj, kısa metraj, animasyon ve belgesel filmlerden oluşmakta. Yabancı ülkelerin bizim ülkemizde çektiği yapımlardan tutun da bizim yapımcılarımızın yabancı ülkelerde çektiği görüntüler de var şu anda elimizde" dedi. Bu arşivi tesis etmelerinde bir diğer gayenin de 'araştırmacıların, akademisyenlerin talepleri' olduğunu belirten Atlıhan, bu arşivin ulusal film arşivi olduğunu ve dolayısıyla buradaki değerlerin şimdiki nesillerle paylaşılması gerektiğini söyledi.
Filmlerin korunaklılığını artırmak için alınan güvenlik önlemleri hakkında bilgiler veren Atlıhan, "Makaranın kullanılmayan boş bir kısmı vardır. O kısma etiket yapıştırdığımız zaman çift taraflı güvenlik sağlıyoruz. Kutusu kırılsa bile veya yıpranmış olsa bile bu işe yarıyor" dedi. Şu anda Sinema Genel Müdürlüğü'nün arşivinde 10 bin 500 film olduğunu belirten Atlıhan, bu rakamın artabileceğini ifade etti.

'1951 GAZİ KOŞUSU' GÖRÜNTÜLERE İLK KEZ YANSIYOR
Arşivde, Atatürk'ün 1936'da Meclis'in açılışından yaptığı konuşmanın yanı sıra Başbakanı İsmet İnönü ile birlikte İran Şahı Rıza Pehlevi'yi tren istasyonunda karşılaması da yer alıyor. Başka bir görüntü ise, 1918'de tahta çıkan Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin'e ait. Görüntülerde Sultan Vahdettin, at arabası üzerinden halkı selamladıktan sonra Sultan Abdülhamid'in cenaze törenine katılıyor. 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes'in Atina ziyareti, görüntüler arasında yer alıyor. Avusturya İmparatoru'nun İstanbul ziyareti ve onu karşılayan Osmanlı padişahı Sultan Reşat'ın bulunduğu kareler de arşiv görüntülerinde yer alıyor.
İlk kez ortaya çıkan görüntüler arasında, Amerika Deniz Birliği'nin Türkiye ziyareti, Meclis Başkanı seçimi ve 1951 Gazi Koşusu'nun bulunduğu kareler de film arşivinde yer alıyor.
(EY-OK-Y)

08.01.2013 15:05:47 TSI

Editör: Wan Haber