Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından Antalya Kundu turizm bölgesindeki Barut Lara Otel'de düzenlenen yemeğe katıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Menderes Türel, AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır, TÜROFED Başkanı Osman Ayık ve sektör temsilcilerinin katıldığı yemekte yaptığı konuşmada, ''Turizm Bakanlığı nedir deseler ben de olay Antalya'da geçiyor derim. Kuşkusuz Antalya sadece Antalya'dan ibaret değil, kendi başına bir il de değil, markası ile Türkiye sınırları ötesine geçmiştir. Kendi başına başarı öyküsünden bahsediyoruz. Bakanlığımızın ön önemli takip edeceği Antalya'nın marka olmasını dünyada güçlendirmek ve taşımaktır'' dedi.
Turizm Bakanlığının paralel makamının Antalya olduğunu belirten Çelik, "Antalya'nın markasını artırmak, güçlendirmek, rekabet imkanlarını artırmak şu açıdan iddialı bir söylemi gerektiriyor. Bu sorunlara rağmen her biri bir başarı öyküsü, bunlar birleştiğinde Antalya'yı oluşturuyor. Antalya da Türkiye sınırlarını aşıp dünyaya ulaşıyor. Dikkat etmemiz gereken bir şey var. Evet sorunlar var, bunların çözülmesi gerekiyor ama sorunların çözümü tek tek alt alta yazıp çözmekle olmuyor. Bunlarla normal mekanizmalar uğraşıyor. Biz önümüze hep beraber büyük bir vizyon koyacağız, bunları takip ederek öncelikleri belirleyeceğiz, sonra sorunları irdeleyeceğiz'' diye konuştu.
Nicelik ile nitelik alanında değişimler yaşandığına dikkati çeken Çelik, "Türkiye son 10 yılda sessiz bir devrim yaşamıştır. Halkın gerçekleştirdiği, demokratik sonuçlar en büyük devrim. Son 10 yılda olmuştur ve halkımız gerçekleştirmiştir. Bütün güçlü ekonomiler sarsıntı geçirirken Türkiye ekonomisi dimdik ayaktadır. Güneyimizde dengeler değişirken, alt üst olurken, demokrasi sancıları yaşanırken, Türkiye demokrasi ile bir modeldir. Yukarıya baktığımız güçlü ekonomileri olan Avrupa ülkeleri büyük sıkıntılarla karşılarken Türkiye güçlü ekonomisi ile model olmakta'' diye konuştu.
Çelik, ülkenin bütün standartlarının turizm denilen kavram içinde geldiğini, turizmin doğrudan evrensel ve dar bir kavram olduğunu söyledi. Bütün kazanımların farkında olduklarının altını çizen Çelik, ''Turizm Bakanlığı en sivil bakanlık, en açık bakanlıktır. Doğası icabı bürokratlar tarafından yönetilen değil, hep beraber yönetilen bakanlıktır. Son açıklanan turizm rakamlarını gördük ki, Ertuğrul Günay'a çok teşekkürlerimizi sunarım, 2 yıl takipçilik yaptı. Bu hesaplama yönteminin belirlenmesiyle gerçek sonuçlara ulaşıldı. Turizm Türkiye'nin milli gelirin oluşmasında, önce bir sektörün olmasında önüne geçmiştir. Sadece ekonomi ile ilgili bir konu konuşmuyoruz, ilerisini konuşuyoruz. Turizm en doğru ve en stratejik alan olarak önümüze çıkmaktadır" şeklinde konuştu.
Bakanlıkta bir yanlış algılama olduğunu ifade eden Çelik, "Kültür kavramı ile yaklaşımları yerli yerine oturtmak gerekiyor. Kültür turizmin bir tüketimi olarak algılanıyor. Bu doğru değil, turizm ve kültür kavramı açısından yanlış bir şey. Kültür başlı başına bir şeydir, Kültür programlarını böyle geliştirdiğimizde bu devletin kültür milleti olmasının altını çizeceğiz. Turizm açısından da çok büyük katkıları olacaktır'' ifadelerini kullandı.

"DAHA BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATACAĞIZ"
Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:
''Sorunlarımız var ama temel asıl yapmamız gereken Türkiye'nin dünyadaki kültür ve turizm imajını büyütmek ve geliştirmektir. Yeni dönemde en fazla enerji harcayacağımız kültür ve turizm diploması yapmasına dünyanın yapmasını sağlayacağız. Bunu yaptığımızda turizm, kültür, tarih Türkiye'ye akacaktır. Daha büyük başarı öykülerine imza atacağız. Siz varsanız bizim 50 milyar dolarlık turizm gelirine ulaşmak için 2023'e ulaşmamıza gerek yok. Siz varsanız, bu hedefi bunu daha önce gerçekleştirmeye ben varım. Bizim sorunlarımızın altına çizerek, sektörümüzü ağlama duvarına dönüştürerek, sorunlarımızın içinde yoğrularak kaybedecek vaktimiz yok. Bütün bu sorunları çözme konusunda irademiz tamdır. Sizler engelleri, sorunları aşarak gelmişsiniz, bunları paylaşacağız öncelikleri belirleyeceğiz. Artık Kartaca'ya değil, Roma'ya saldıracağız."
Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ise turizm alanında önemli bir başarıya imza atıldığını ancak bu başarının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla yasal düzenlemelerin de yapılması gerektiğini ifade etti.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Türkiye'nin turizm alanında 1980'lilerde başlayan bir başarı öyküsü yazdığını, turizm alanında en fazla misafir ağırlayan ülkeler sıralamasında Türkiye'nin bugün 6'ncı sırada yer aldığını ifade etti.
AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır ise Türkiye'nin son 10 yılda özellikle ekonomide, siyasette gösterdiği istikrarlı duruşuyla dünya ülkeleri arasında ilk 20'ye girmeyi başardığını söyledi.
(SÇ-SK-GS-Y)

16.02.2013 16:17:09 TSI

Editör: Wan Haber