Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kültür sanat etkinlikleri kapsamında Türkiye'nin en önemli düşünce insanlarından biri olan Prof. Dr. İsmail Kara'yı Kocaelililerle buluşturdu. "Cumhuriyet Türkiyesi'nde Bir Mesele Olarak İslam" adlı eseri ile Türkiye'nin din tarihine ve bugün hala tartışılan birçok konusuna açıklık getiren Prof. Dr. Kara, kitabıyla aynı adı taşıyan söyleşisi ile önemli bilgiler verdi.
1960 öncesinde Türkiye'de herkesin hoşgörü ve birliktelik içinde yaşadığını söyleyen Prof. Dr. Kara, "1960 öncesi Türkiye'de herkes kendi ideolojisini yaşar ve bir araya gelebilirdi. Ayrı görüşteki insanlar, aynı objektife poz verebiliyordu" dedi.
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Kocaeli Şubesi'nin Sanat Edebiyat ve Kültür Akademisi'nde gerçekleşen söyleşiyi aynı zamanda Prof. Dr. İsmail Kara'nın yakın arkadaşı olan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da izledi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği söyleşiye ayrıca Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşaviri Av. Kadir Erol, Kültür Sanat ve Konservatuvar Şube Müdürü Dr. Kenan Göçer, Eğitim Şube Müdürü Osman Gür, Sosyal Hizmetler Şube Müdürü Mücahit Arslan ve Dr. Ali Vasfi Kurt katıldı.
Prof. Dr. Kara, ikinci dönem din politikalarının ise 1924'te başladığını söyledi. "Tek Parti" dönemi olarak adlandırılan bu dönemde Türkiye'nin dini meseleler açısından en sıkıntılı yıllarını yaşadığını anlatan Prof. Dr. Kara, şöyle konuştu: "3 Mart 1924'te kabul edilen 3 kanun yeni politikaların habercisidir. Birincisi, halifelik bu tarihte kalkıyor. Bu devletin dinden soyutlanması demektir. İkincisi Tevhidi Tedrisat kanunudur ki bu da medreselerin kapatılmasını işaret eder. Üçüncüsü de Şerriye ve Evkaf Vekaletinin kaldırılmasıdır. Bu kanunla da diyanet işleri başkanlığı kuruluyor. Din işleri her bakından alt statüye iniyor. Bir yıl sonra da tekkeler kapanıyor. Harf inkılâbı ve medeni kanun geliyor. Bu dönem ikinci dünya savaşı sonrasına kadar sürüyor."
1960 öncesinde Türkiye'de herkesin hoşgörü ve birliktelik içinde yaşadığını söyleyen Prof. Dr. Kara, "1960 öncesi Türkiye'de herkes kendi ideolojisini yaşar ve bir araya gelebilirdi. Ayrı görüşteki insanlar, aynı objektife poz verebiliyordu" dedi.
Söyleşinin ikinci kısmında ise Cumhuriyet dönemi din politikalarının değişmeyen karakterleri ele alındı. Prof. Dr. Kara, din politikalarındaki değişmeyen önemli karakterlerden birinin "muallaklık" olduğunu kaydetti. Bu durumun halen sıkıntılarının çekildiğini dile getiren Prof. Dr. Kara, "Örneğin, Tevhidi Tedrisat kanunu medreseleri Maarif Vekaleti'ne devretmiştir. Kendisi kapatmıyor. Başörtüsü meselesi de bunlarından biri. Bu muallaklıklar dikkatle takip edilmelidir" dedi. Prof. Dr. Kara söyleşinin sonunda dinleyenlere, Cumhuriyet dönemi din politikalarının şahidi olan fotoğrafları gösterdi.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu dostu Prof. Dr. İsmail Kara'ya Cumhuriyet dönemi din politikaları ile ilgili yaptığı ve önemli bilgiler edindikleri söyleşisi için teşekkür etti. Prof. Dr. Kara söyleşisi ile aynı adı taşıyan "Cumhuriyet Türkiyesi'nde Bir Mesele Olarak İslam" adlı kitabını Başkan İbrahim Karaosmanoğlu için imzaladı.
(MA-MA)

01.02.2013 11:29:46 TSI

Editör: Wan Haber