Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, İznik'te I. Murat Hamamı'nda yapılan "Kültür Evi" çalışmalarına yönelik durdurma kararını onayladı.
Geçen ay Bursa Anıtlar Kurulu roportörleri,. Murat Hamamı'nda yürütülen "Kültür Evi" çalışmalarının izinsiz yapıldığı gerekçesiyle rapor düzenlemişti. Raporları inceleyen kurul, mülkiyeti Vakıflar'da, kullanma hakkı ise İznik Belediyesi'nde olan tarihi hamamdaki çalışmaların durudurulmasına hükmetti.
Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Serpil Arık, "Hamamın evvela öncelikle müze kriterlerine uygun olup olunmadığına bakılmalıydı. Bu da İznik Müze Müdürlüğü tarafından incelenir ve karar verilir. I. Murat Hamamı bir hamamdır. Müze fonksiyonu taşımamaktadır. İçeride duvarlara yapılan tarihi freskler taşınabilir tablolar üzerine yapılmalıydı. Evet, çalışmalar güzel, ancak uygulama yanlış. 20 yıl sonra buraya ziyarete gelecek olanlar, buranın hamam mı yoksa kilise mi olduğunu nereden bilecek? Yapılan kurul dışı izinsiz bir çalışmadır. Bunun itirazı da yok. Kurulumuz
karar almış, çalışmalar durdurulmuştur. Yapılan resim ve süslemeler kaldırılacak" dedi.
(HA-MŞ)

21.01.2013 17:52:18 TSI

Editör: Wan Haber