Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 'Muhteşem Yüzyıl' dizisiyle ilgili tartışmaların önüne geçmek için herhangi bir yasal düzenlemenin yapılıp yapılmayacağına ilişkin olarak, "Yasakla ilgili bir düzenleme kimsenin aklından geçmez ama yapılanlar konusunda fikir söylemek de sanıyorum hepimizin hakkıdır" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milli Kütüphane'de gerçekleştirilen 'Tataristan'da TÜRKSOY Esintileri' fotoğraf sergisinin açılışını yaptı. Günay, yaptığı açıklamada, "TÜRKSOY bize son yıllarda yaptığı yoğun programlarla birbirimizin dilini daha fazla tanımamız konusunda bir kapı araladı. Onun için bütün çalışmalarına teşekkür ediyorum" dedi. Tataristan'ın Türkiye'nin çok yakın soydaşlarının bulunduğu ve Rusya Federasyonu'nun kardeş devletlerinden bir tanesi olduğunu belirten Günay, Tataristan'da birkaç kez bulunma şansına eriştiğini ifade etti. Günay, "Gelecek yıl Eskişehir Türk dünyasının kültür başkenti olacak. Sanıyorum, önümüzdeki yıllarda bu etkinlikleri 2014'te de (Tataristan'ın Başkenti) Kazan'ı Türk dünyasının kültür başkenti olarak ziyaret edeceğiz" dedi.
Bakan Günay, açılış sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Muhteşem Yüzyıl' dizisinin isminin 'Muhteşem Aşk' olmasına ilişkin bir değerlendirmeniz vardı. Yapımcılara bir öneriniz mi var" sorusuna Günay, "Görüşme yapmadım. 'Biraz daha dikkatli olunsa işler çok daha iyi ve tartışmasız ilerlerdi' şeklinde bir temennimi söyledim. Belki bundan sonra hem senaryo hazırlıklarında hem isimlendirmede hem de uygulamada belki bundan sonrası için özenli davranılır diye temennimi söyledim" cevabını verdi. 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinin bir belgesel olmadığını ve nihayetinde bir kurgu olduğunu belirten Günay, bir tarih dönemini ve çok bilinen isimleri içerdiği için dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Günay, tarihsel dikkati göstermenin herkesin yararına olacağını bildirerek, bu şekilde günlük siyasi tartışmalara vesile olmamış olacağını kaydetti.
Günay, 'Muhteşem Yüzyıl dizisine getirilen tartışmaların önüne geçmek için, herhangi bir yasal düzenlemenin yapılıp yapılmayacağına ilişkin olarak, "Hayır, herkes bu tartışmalardan sanıyorum gereken dersi çıkarmıştır. Herhangi bir kısıtlama anlayışı bizim iktidarımızdan uzaktır. Sayın Başbakanın her zaman söylediği gibi, 'yasaklara karşı bir anlayışı temsil ediyoruz'. Onun için yasakla ilgili bir düzenleme kimsenin aklından geçmez. Ama yapılanlar konusunda fikir söylemek de sanıyorum hepimizin hakkıdır" diye konuştu.
(EY-ÖK-Y)

11.12.2012 16:45:58 TSI

Editör: Wan Haber