Kula Belediyesi ve Marshall "Hayatı Renklendir" Kampanyası çerçevesinde Yörük Hasanların Halil Ağa Sokak'ta başlayan tarihi evler dış cephe sağlıklaştırma çalışmaları, ahşap kapıların onarılması ile devam ediyor.
Kula Belediyesi Fen İşleri Restoratorü Zeynep Pehlivanlar Yörük Hasanların Halil Ağa Sokakta dış cephe ve onarım çalışmaların Marshalll "Hayatı Renklendir Kampanyası" çerçevesinde 18 tarihi osmanlı mimarisi ile başladığını bununla birlikte belediye olarak sokağın tamamının dış cephesinde çalışmaların büyük çoğunluğunun bittiğini artık son aşamaya gelindiğini söyledi. Demir kapıların değiştirilerek aslına uygun ahşap kapılar yapıldığının altını çizen Pehlivanlar, Kula'nın tarihsel dokusunu yeni nesillere aktarmak için itina ile çalıştıklarını belirtti.
Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, "Tarihi çevre, kanun, karar, yasak ve yaptırımlarla değil, özendirilerek, halkın bilinç, duyarlılık, sevgi ve isteği geliştirilerek korunabilir" dedi.
Ekonomik sorunları ortadan kaldırmak için turizmin bir araç olacağı düşüncesinden hareketle sokak sağlıklaştırma projesini ortaya koyduklarını kaydeden Aşkın, Marshall boya ile başlatılan kampanya çerçevesinde 18 tarihi evin dış cephesinin sağlıklaştırıldığını Osmanlı renkleri ile boyandığını söyledi. Aşkın, Yörük Hasanlar Halil Ağa Sokak'taki evlerin Kula mimarisinin en güzel örneklerinden biri olduğunu ve turizme katkı sağlayacağını dile getirdi. Aşkın: " Yörük Hasanların Halil Ağa sokakta yapılan çalışmalar diğer sokaklarımız içinde örnek teşkil edecek. Osmanlı'dan günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilmiş eski tarihi evler ve bunlardan oluşan mahalleler zaman içinde yok olup gitti. Ayakta kalmayı başarmış ve restore edilmiş olanların sayısı da çok az. Eski Osmanlı evleri denilince herkesin aklına Safranbolu, Beypazarı, Odunpazarı geliyor. Geçmişten günümüze bir köprü olan bu tarihi Kula evlerimizi mutlaka görün. Modern hayatın içinden bir anda çıkıp kendinizi Osmanlı sokağında bulmak ve 200 yıl öncesinin evlerinin birinin içinde olmak istemez misiniz? Bu hiç de zor değil. Geçmişle gelecek arasında köprü kuran Osmanlı'nın en güzel mimari özelliklerine ve renklerine sahip olan Kula evleri, restore edilerek artık gün yüzüne çıkmayı bekliyor" diye konuştu.
(HY-ERG-Y)

07.01.2013 17:58:06 TSI

Editör: Wan Haber