SİVAS - Anadolu Gözlükçüler Optisyenler Dernekleri Federasyonu Başkanı Taylan Küçüker, gözlük reklamlarına tepki göstererek, "Gözlük, cips veya gazoz değil ki reklamı olsun. Gözlük mutlaka hekim reçetesine göre kullanılabilen sadece gözlükçü tarafından üretilebilen ve satılabilen bir sağlık gerecidir." dedi. Küçüker, "Bu reklâmların sektörün gelişimine, bir yararı yoktur. Reklâmı yapanın pazarını genişletir, talep yaratır tüketimi artırır kamu zararı yaratır." ifadelerini kullandı.

Küçüker, cam ve çerçeveden meslek bilgisini de katarak ürettikleri gözlük, görme kusurlarını düzelten optik sağlık gereci olduğunu hatırlatarak, kimlerin nasıl ve nerede optisyenlik müessesesi açabileceği ve faaliyet gösterebileceğinin meslek kanunuyla düzenlendiğine vurgu yaptı. Eczacı, tabip, diş hekimleri gibi gözlükçülerin de özel meslek kanunu bulunduğunu anlatan Küçüker, "Gözlük, cips veya gazoz değil ki reklamı olsun. Gözlük mutlaka hekim reçetesine göre kullanılabilen sadece gözlükçü tarafından üretilebilen ve satılabilen bir sağlık gerecidir. Yönetmelik hazırlanırken tıp, sağlık, gözlükçülük etiği ve halk sağlığını korumak, sadece gözlükçülerin değil, Sağlık Bakanlığı'nın da görevi olmalıdır. Sağlık Bakanlığı, eczacıların, diş hekimlerinin, tabiplerin bakanlığı olduğu gibi gözlükçülerin de denetim ve gözetiminde bağlı olduğu bakanlıktır. Mevzuat düzenlemeleri yapılırken konu diğer sağlık mesleklerinden ayrı değerlendirilmez. Meslektaşın ve meslek kuruluşlarının görüş ve önerileri göz ardı edilmemelidir. Ne yapalım kanunda 11. maddede böyle, biz ne yapalım diyemeyiz. 11. madde yanlış mütalaa ediliyor." diye konuştu.

1994 yılında Türkiye'nin taraf olduğu 'Avrupa Sınır Ötesi Televizyon Sözleşmesi' uyarınca, ülkeler arası yayıncılıkta reçeteye tabi ilaç ve tedaviler için reklâm yapılmasının kesin olarak yasaklandığına dikkat çeten Küçüker, şöyle devam etti: "Hekim reçetesine göre yapılan gözlükler, göz ve göz sağlığı konusunda birçok tedavi ve refraksiyon kusurunu düzeltmekte kullanılmaktadır. Bu sağlık hizmetlerinin ben senden daha uzmanım daha iyi yaparım, bende yüzde 50 daha ucuz diye nasıl reklamı yapılabilir? Ancak sözleşmenin açıklayıcı raporunda, reçeteye tabi olmayan ilaçlar ve tedaviler sınır ötesi reklâmı konusu, ülkeler arası ikili antlaşmalara bırakılmıştır. Yani, söz konusu sözleşme reklâmın yapılamayacağı durumları kesin olarak tanımlarken, bunun dışında kalan reçetesiz ilaçlar için, reklâmın serbest bırakılmasının zorunlu olduğuna ilişkin bir düzenleme içermemektedir. Gözlükçülükte olsa olsa reçeteye tabii olmayan ürünler için (güneş gözlüğü) reklâmın önü açılabilir. Bunun dışında, hastalarımızın sağlığını ne ekonomik menfaate ne de kârlılığa feda edilemez."
CİHAN

Editör: Wan Haber