Ziraat Bankası tarafından verilen hibe ve sıfır faizli kredilerden küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin gerektiği kadar yararlanamadığını belirten Bursa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yıldırım Oran, "Çoğunun üzerinde mülk yok. Bu nedenle kredi başvuruları geri dönüyor. Sorunları tespit ettik size bir dosya halinde sunacağız" dedi.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım, Bursa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'ni (BDKKYB) ziyaret ederek üreticilerle bir araya geldi. Bursa'daki küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin sorunlarının tartışıldığı ziyarette BDKKYB Başkanı Yıldırım Oran yaşadıkları sorunları anlattı. Ziyarette konuşan BDKKYB Başkanı Yıldırım Oran, Bursa'da 3 bin 875 tane kayıtlı üyeleri olduğunu ve 319 bin 510 tane kayıtlı damızlık anaç koyun keçi bulunduğunu söyledi. Oran, Türkiye'de hayvancılığın üreticiler açısından kârsız olmasına rağmen tüketicilerin et ve sütü pahalı aldıklarını belirterek, "Bunun nedeni uzun yıllar hatalı politikalar uygulanmasıdır. Hükümet bir süredir sorunu çözmek için ciddi bir çaba içinde. Özde çok doğru olan bu uygulamalarda bazı aksaklıklar var. Bunların çözümü için sizin desteğiniz bekliyoruz" diye konuştu.

"KREDİ MEVZUATI DEĞİŞSİN"
Ziraat Bankası tarafından verilen hibe ve sıfır faizli kredilerden küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin gerektiği kadar yararlanamadığını vurgulayan Yıldırım Oran, "Çoğunun üzerinde mülk yok. Bu nedenle kredi başvuruları geri dönüyor. Sorunları tespit ettik size bir dosya halinde sunacağız" dedi.
Küçükbaş hayvan yetiştiricilerine verilecek desteğin kırsal kalkınma için önemli olduğunu da vurgulayan Başkan Oran, "Kendi yağları ile kavrulmaya çalışan yetiştiricilerimiz için bazı tedbirler alınması ile ülkemizin hayvan nüfusu ve verimi artacaktır. Et ve süt fiyatları da makul düzeye inecektir" diye konuştu.

"KURAKLIK ZARAR ETTİRDİ"
Devlet tarafından önceki yıl başlatılan sıfır faizli kredi uygulaması ile ülkede küçükbaş hayvan nüfusunun artmaya başladığını da söyleyen Yıldırım Oran geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle yetiştiricilerin sıkıntıya girdiklerini belirterek, "Mevsim şartları nedeniyle kaba yem ve yem fiyatları birden bire çok yükseldi. Üreticilerimiz aldıkları kredilerin taksitlerini ödeyemez hale geldiler. Bu yüzden kredi taksitlerini ödeyemeyen üreticilerimiz var. Kredi taksitlerinin 2 yıl süreyle ertelenmesi iyi olur" diye konuştu.

"BURSA PİLOT İL OLSUN"
Yıldırım Oran, BDKKYB olarak sera tipi hayvan barınakları ile ilgili bir araştırma yaptıklarını da belirterek bu konuda bir proje geliştirdiklerini ve Bursa Valiliği'nin bir komisyon kurarak projelerine destek verdiğini de söyledi. Oran aynı desteği TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'ndan da beklediklerini belirterek, "Bursa pilot il olabilir. Projemizi ayrıntıları ile size sunacağız. Bu proje ülke hayvancılığının önünü açacak değerdedir" diye konuştu.
Ziyaret sırasında BDKKYB üyeleri de yaşadıkları sıkıntıları TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım'a anlattılar. Yetiştiriciler mera sıkıntısı çektiklerini, yem fiyatları ile baş edemediklerini ve ekonomik sıkıntı içinde olduklarını belirterek bu konuda önlem istediler.

"TARİHİ DESTEKLER VERDİK"
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım, verilen bilgilerden sonra yaptığı açıklamada AK Parti'nin 10 yıllık iktidarı süresince her alanda önemli yatırımlar yaptığını belirterek, "Türkiye değişiyor, Türkiye gelişiyor. Bu gelişmeden tarım ve hayvancılıkta nasibini alıyor" diye konuştu.
2013 yılı bütçesinde Tarım ve Hayvancılık destekleri için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçesine 21 milyar liralık destek ödenek konulduğunu söyleyen Milletvekili Yıldırım, "Bu yıl Bakanlığın destek bütçesi arttığı için size verilen destekler daha da artacak" dedi. Türkiye'de uzun yıllar tarım ve hayvancılığın ihmal edildiğini bu nedenle kırsaldan kente yoğun bir göç yaşandığını vurgulayan AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım, "Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'yi her alanda güçlendirmek için büyük bir uğraş veriyor. Geçmişteki büyük tahribatı onarmak kolay değil. Geçen yıl yaşanan kuraklık tarım ve hayvancılığa zarar verdi. Ama bu durumu el birliği ile aşacağız. Bana ilettiğiniz sorunları ilgili yerlere götürüp takip edeceğim" açıklamalarında bulundu.
(YS)

29.01.2013 16:18:02 TSI

Editör: Wan Haber