Haber: Hasan YOLDAŞ

Çocuk yaşta çalışarak ailesinin geçimine yardımcı olmaya çalışan 10 yaşındaki Recep Bakşayan, iftardan sonra Van'ın en işlek caddesinde közde mısır satıyor. Bakşayan, "Aç kalmamak için bu işi yapıyoruz. Bende evde yatacağıma babama yardımcı olmaya çalışıyorum" dedi. 

Türkiye'de asgari ücret her zaman en alt sınırda tutulurken ve buna karşın enflasyon her geçen artış gösteriyor. Zorlu yaşam koşullarında açlık sınırının yarısı olan asgari ücret ile geçinen aileler pahalı hayat şartlarında geçimlerini sağlamak için zorluklar ile mücadele ederken, işsizlik oranında hat safhalarda olmasından kaynaklı çocuk yaşta olan yurttaşlar dahi çalışmaya mahkum ediliyor. Bu çocuklardan sadece bir tanesi olan 10 yaşındaki Recep Bakşayan, yaşıtlarının uykuda olduğu saatlerde,Van'ın en kalabalık sokaklarından olan Sanat Sokağı'nda mısır satarak ailesine bakmaya çalışıyor.

Mısır satarak ailesinin geçimine yardımcı oluyor

Ramazan ayı nedeniyle çoğu yurttaşın yenilen iftar yemeklerinden sonra dışarıya çıktığı saatlerde közde pişirdiği mısırları satarak ailesine yardımcı olmaya çalışan Bakşayan, günde ortalama 40-50 tane mısır sattığını belirterek, mısırların tanesini 2 TL'ye verdiğini söyledi. Babasının da mısır satarak ailenin geçimini sağlamaya çalıştığını dile getiren Bakşayan, "Bizim de elimizden bu geliyor. Aç kalmamak için bu işi yapıyoruz. Bende evde yatacağıma babama yardımcı olmaya çalışıyorum. Başka da ne yapayım ki. Bunun dışında yapacak bir işimiz yok. Zaten sadece akşamları satabiliyorum. Tezgahımı erken açtığımda belediye zabıtaları satış yapmamı engelliyor. Bana karışıyor. Bende iftardan sonra ancak geç saatlerde satış yapabiliyorum" dedi. 

Bakşayan gibi sokakta serilen bezler üzerine koyduğu giysileri satmaya çalışan gençlerden Fuat Timur ise, işsizlikten yakınarak elinde olan sermaye ile İstanbul'dan giysi getirdiğini ve işportalık yaparak ailesine bakmaya çalıştığını dile getirdi. DİHA

Editör: Wan Haber