Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Yelkenli köyünde ikamet eden ve geçen yıl kolunu patos makinesinin kayışına kaptıran 5 yaşındaki Hamza, yerine dikilen kolunun kesilmemesi için hayat mücadelesi veriyor. Hamza’nın Silver Russel Sendromu hastası kardeşi Asiye de, hayırseverlerden yardım eli bekliyor.


Geçen yıl kolunun kopması nedeniyle helikopterle Erzurum’a gönderilen ve burada kolu yerine dikilen 3 çocuklu Tarhan ailesinin en büyük çocuğu olan Hamza Tarhan’ın, büyük bir maliyet gerektiren “sinir nakli” ameliyatı geçirmesi gerekiyor. Ancak ailenin maddi durumu olmaması nedeniyle Hamza bir yandan ameliyat edilmezken, diğer yandan ise 70 bin TL gibi büyük bir maliyet gerektiren ameliyatın her geçen gün geciktirilmesi nedeniyle de kopan sağ kolda yavaş yavaş işlevini yitirme ve kol kemiğinde ise çürümeler baş göstermeye başladı. Tarhan ailesinin 4 yaşındaki kızları ise Silver Russel Sendromu (gelişim gerililiği) hastası ve her yıl her biri 15 bin TL olan 4 iğneyi kullanması gerekiyor. Ancak maddi imkansızlıklar bunu da imkansız kılıyor.


Normal şartlarda bir yıl önce yapılması gereken ameliyatın maddi imkansızlıklar nedeniyle yapılamadığını ve Hamza’nın her geçen gün kolunun kesilme riskiyle karşı karşıya kaldığını belirten baba Rehber Tarhan, kolu kesilme tehlikesiyle karşı karşıya olan oğlu Hamza ve genetik bir hastalık olan Silver Russel Sendromu hastası 4 yaşındaki kızı Asiye’nin tedavileri için yetkililerden ve hayırseverlerden yardım istedi. Hamza’nın kopan kolunun yerine dikilmesi ve dikilen kolun tutması için Erzurum’da 3 ay tedavi gördüğünü hatırlatan baba Tarhan, “Erzurum’da oğlumun kolu yerine dikildi. Ancak kopan kolun sinirleri bulunamadığı için bize anne ve babadan sinir alınarak çocuğa transfer edilmesi gerektiği söylendi. Ancak en az sadece bir ameliyat için 70 bin TL gerektiriyor. Bu da Türkiye’de ve dünyada sadece sayılı yerlerde yapılabiliyor. Maddi durumumuz olmadığı için bir yıldır bu ameliyatı yaptıramıyoruz. Bu nedenle de Hamza’nın yerine dikilen sağ kolu her geçen gün işlevini yitirmeye başladı. Kolun işlevini yitirmesiyle birlikte kısa sürede kemikte çürüme başlayacak ve kol tamamen kesilmek zorunda kalacak. Ama elimizden hiçbir şey gelmiyor. Maddi durumumuz bu ameliyatı gerçekleştirmeye yetmiyor. Hamza’nın durumu bir yanda, kızım Asiye’nin durumu bir yanda ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.

""

“70 BİN TL BULUNMAZSA DİKİLEN KOL KESİLECEK”
Yerine dikilen kolun yavaş yavaş işlevini kaybettiğini ve kas erimesinin baş gösterdiğini ifade eden Rehber Tarhan, maliyeti 70 bin TL olan ameliyat ücretinin bulunmaması durumunda dikilen kolun kesilmek zorunda kalınacağını belirterek, yetkililerden yardım istedi. Tarhan, “Hamza’nın dirsekten kopan kolu yerine dikildi. Ancak sinir nakli yapılamadığı için kas erimesi baş gösterdi. Aile olarak tamamen çaresiz durumdayız, derdimize dermen olacak bir ses bekliyoruz. Son bir yıldır her günümüz acı ve gözyaşı içinde geçiyor. Elden bir şey gelmiyor. Bu nedenle her iki çocuğum da gözümün önünde eriyip gidiyor. Ailece biz de eriyip gidiyoruz. Ben mevsimlik işçi olarak asgari ücretle çalışıyorum ki bu da geçimimize bile yetmiyor. Zor durumdayız. Hamza’nın ameliyatı yapılmazsa küçücük yaşta kolu kesilecek ve hayatı kararacak. Tek isteğimiz halen vakit varken kolu ameliyat edilebilecekken birilerinin sesimizi duyup bize yardım eli uzatmasıdır. Çünkü biraz daha gecikirse telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşı karşıya kalacağız. Allah bunu göstermesin” diye konuştu.

""

SİLVER RUSSEL SENDROMU HASTASI ASİYE DE YARDIM ELİ BEKLİYOR
Bir yandan en büyük çocukları Hamza için çırpınan Tarhan ailesi, diğer yandan da 4 yaşındaki kızları Asiye’nin tedavisi için de yardım eli bekliyor. Bir anne olarak hayırseverlere ve yetkililere seslenen anne Suna Tarhan, “Maddi durumumuz bu tedaviler için el vermiyor. Kızım Asiye Silver Russel Sendromu, yani gelişim geriliği hastası, bu nedenle gelişmiyor. Yaşıtlarına göre çok küçük ve daha zayıf. Bu nedenle yılda 4 tane iğne yapılması gerekiyor. Ancak bu iğnelerin her birinin maliyeti sadece 15 bin TL. Bu da elimizi kolumuzu bağlıyor, hiçbir şey yapamıyoruz. Bu nedenle kızım gelişemiyor, aksine her geçen gün eriyor. Ben her iki çocuğum için de bir anne olarak Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, benim gibi anne olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Şahin, yetkililer ve hayırseverlerde yardım istiyorum” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber