Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası ve Konya Sanayi Odası tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen, "Avrupa Birliği Ülkeleriyle Vize Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu toplantı yapıldı. Toplantıda, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkilerin en önemli ve sorunlu konularından biri olan Schengen vizesi tartışıldı.

"TÜRKİYE BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR"
Konuşmasına Avrupa ülkelerinden gelen misafirlere hoş geldiniz diyerek başlayan Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, halen vize sorunlarını konuşuyor olmanın iş adamlarını üzdüğünü söyledi. Öztürk, "Böyle bir toplantının yapılmasından memnun musunuz diye sorarsanız memnun değilim diyeceğim. Sizleri Konya'da ağırlamaktan memnunuz ama böyle bir toplantıyı yapıyor olmak, halen vizelerin kolaylaştırılması konusunda konuşmak işadamları olarak bizleri memnun etmiyor. Gümrük Birliği anlaşmasıyla beraber bizim serbest dolaşımı da almamız gerekiyordu. O gün bir hata yapıldı, bugün de hala vize sorununu aşmak için bir araya geliyoruz. Vize kalktığında AB ülkeleri daha fazla fayda elde edecek. AB'nin Türkiye'deki son yıllardaki gelişimi iyi okuması lazım. Türkiye son 10 yılda milli gelirini 3-4 misli artırdı, ihracatını artırdı. 2023 için hedef konuldu. 25 bin dolar kişi başına gelir, 2 trilyon dolar milli gelir. Türkiye büyümeye devam ediyor. Türkiye 15 yıl sonra kişi başına 35 bin dolarlara ulaşabilecek bir ülke olacak. Avrupa'da ise 2008'den beri ekonomik anlamda küçülme devam ediyor" dedi.

"OYLAMA OLSA TÜRKİYE'DEN AB'YE EVET ÇIKMAZ"
Başkan Öztürk sözlerine şöyle devam etti, "Avrupa eğer kendisini toparlamak istiyorsa, Türkiye ile vizeyle ilgili bütün engelleri kaldırmak zorunda. AB ile ilgili kriterleri sağladığımızda Türkiye'de oylama olsa inanın AB'ye evet çıkmaz. 2001 yılında Türkiye'de AB'ye destek yüzde 80'lere ulaşmıştı. Çok büyük ekonomik, sosyal, siyasal krizler vardı. Şimdi o krizler bitiyor. Şöyle bir şey zannediliyor ki, sanki biz çok hevesliyiz AB bizi almıyor. İnanın bizimde hevesimiz kırıldı artık, biz de artık eskisi kadar hevesli değiliz." Bir Atasözü ile konuşmasını sürdüren Başkan Öztürk, "Fazla naz aşık usandırırmış. Avrupa o kadar çok naz yaptı ki, aşığını usandırdı. Biz kendimize yeni aşklar yeni sevdalar bulduk. Hatta kendimizi merkeze koyduğumuz yeni aşklar sevdalar buluyoruz. Vize konusunda son olarak şunu söylemek istiyorum; ticaret odalarına Türkiye Odalar Borsalar Birliği'ne bağlı olmasından dolayı daha çok kolaylık sağlanması gerektiğine inanıyorum. Aslında sadece odalar değil bu coğrafyada yaşayan tüm insanlarımız için bunun yapılması gerektiğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

"VİZE SORUNLARINA PRATİK UYGULAMALAR BULMALIYIZ"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği AB Daire Başkanı Mustafa Bayburtlu, iş adamlarının vize sorunlarına pratik uygulamalar bulunması gerektiğini söyledi. Bayburtlu, "Biz iş dünyası olarak acil durum içerisindeyiz. Bütün bu müzakereleri bekleyecek bunların sonuçlanmasını bekleyecek lüksümüz yok maalesef. Fuar parasını, stant parasını yatırıp fuara katılamayan iş adamları var. İş dünyası açısından bütün bu siyasi diyalogların müzakereleri beklemek, bunların sonuçlanmasını beklemek çok zor. Dolayısıyla elbette bu siyasi diyalogu bu müzakerelere mutlaka takip ediyoruz. Takip etmemiz de gerekiyor. ama bunlara paralel olarak da bizim iş dünyamızın iş adamlarının günlük vize sorunlarına pratik uygulamalar bulmamız gerekiyor" dedi.
Toplantı, Portekiz Büyükelçiliği Konsolosluk Birim Şefi Türkiye Yerel Schengen İşbirliği Temsilcisi Ana Luisa Riquito'nun yaptığı konuşmanın ardından basına kapalı olarak devam etti. Basına kapalı bölümde İsveç Büyükelçiliği Vize Birimi Şefi Slavica Kosovic, "Schengen Vize Kodu-Türkiye'deki Uygulama", İKV Uzmanı Melih Özsöz "Vize Şikayet Hattı" konulu sunumlarını gerçekleştirdi.
(AH-İP-Y)

06.12.2012 13:26:02 TSI

Editör: Wan Haber