Konya Ticaret Odası (KTO), Konya'nın ihracatını artırma çalışmaları kapsamında başlattığı B2B organizasyonlarına devam ediyor.
Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası'nın işbirliğiyle Fas'ın ticari başkenti Kazablanka'da düzenlenen Konyalı tarım makine imalatçılarının katıldığı B2B organizasyonu tamamlandı. Konya'dan 19 firma temsilcisinin katıldığı yedi gün süren görüşmelerde, Faslı 98 ithalatçı firma 19 masada toplam 1862 ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Konya Ticaret Odası öncülüğünde, Türk ticaret heyetinin yurt dışında B2B düzenlenmesi açısından bir ilk olan organizasyona Ekonomi Bakanlığı, İhracat Genel Müdürlüğü nezdinde üst düzey katılım gösterdi. Organizasyon kapsamında; KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Kazablanka Ticaret Baş Müşaviri Hilal Ağacıkoğlu ile Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden Daire Başkanı Ali Rıza Oktay ve Daire Uzmanı Osman Özcan'ın katılımıyla değerlendirme toplantısı düzenlendi.
KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk organizasyonu değerlendirdiği konuşmasında Konya'nın mevcut ihracat potansiyelini değerlendirmek amacıyla yurt dışı organizasyonlara ağırlık verdiklerini söyledi. Başkan Öztürk, "Konya'nın 2011 yılı ihracatını değerlendirdiğimizde son on yılda Türkiye ortalaması üzerinde bir ihracat artışına sahip olduğumuzu gördük. Yılda ortalama yüzde yirmi oranında bir ihracat artışı bizlere umut aşıladı. Fakat bu potansiyele rağmen kişi başı ihracatta Türkiye ortalamasının çok altında olmamız ihracat konusunda daha çok çalışmamız gerektirdiğini gösterdi. Diğer taraftan ihracat yaptığımız pazarlarda yaşanılan sıkıntılar bizleri yeni pazar arayışlarına itti. 2012 yılında bu çalışmalara hız vermeyi düşündük. Bu kapsamda ticaret heyetlerimizi farklı ülkelerden ticaret heyetleriyle buluşturduk. Geçtiğimiz Mayıs ayında Konya'da düzenlediğimiz Konya-Fas ikili iş görüşmelerinin ardından oluşturulan işbirliği ortamında Fas'ta tarım makineleri sektöründe B2B organizasyonu düzenledik. Fas'lı tarım makineleri ithalatçılarının direkt olarak firmalarımızla görüşmeleri açısından son derece faydalı bir organizasyon olmuştur. Kurulan işbirliği bağlantılarının devam edeceğini düşünüyoruz. Faydalı geçen organizasyonla birlikte 2013 yılında güçlü olduğumuz diğer sektörlerde de B2B düzenlemeye devam edeceğiz. Bu organizasyonlarla Konya'nın ihracat pazarını genişletmeye ve yeni işbirliği imkânları oluşturmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden Daire Başkanı Ali Rıza Oktay toplantıda yaptığı konuşmada Fas'ta düzenlenen B2B organizasyonunun ilk olması açısından Ekonomi Bakanlığı olarak önem verdiklerini belirtti. Oktay, Türkiye'nin ihracatının artırılması amacıyla Konya'nın gerçekleştirdiği faaliyetlerden dolayı KTO Başkanı Selçuk Öztürk'e teşekkür ederek, organizasyonun diğer ticaret ve sanayi odalarına örnek olmasını beklediklerini söyledi. Kazablanka Ticaret Baş Müşaviri Hilal Ağacıkoğlu da toplantıda Konya ve Fas arasında oluşturulacak işbirliği imkanları konusunda Konyalı firmalara bilgi verdi.
Toplantıda Konyalı firma temsilcileri de, Fas'lı firmaların ithalatta yoğun çalıştığı İspanya, Fransa, İtalya gibi pazarlardan Türkiye'ye doğru rotayı çevirdiklerini ifade ederek Fas iş gezisi sebebiyle çok olumlu görüşmeler yaptıklarını söylediler.
(İHA-FM-Y)

10.12.2012 16:57:47 TSI

Editör: Wan Haber