Kars Stratejik Araştırmalar Merkezi (KSAM),'Kars Strateji Günleri Toplantısı'nda Kars için önemli fikirler ortaya atıldı.
Kars Stratejik Araştırmalar Merkezi, "Kars Strateji Günleri" toplantılarının birincisini Öğretmenevi Vip Salon'da gerçekleştirdi.
Kars Emniyet Müdürlüğü Eğitim Şube Eski Müdürü İsa Çiftçi'nin konuşmacı olarak konuk olduğu toplantıda, siyaset, iş dünyası, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, yazarlar, turizmciler ve araştırmacılar bir araya geldi.
Kars Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı A. Erbil Hüryurt, Kars'ın ikili ve çok taraflı uluslar arası ilişkilerine, jeopolitik, siyasi, ekonomik, teknolojik, çevresel, sosyal ve kültürel problemlerine yönelik olarak on bilimsel danışman, sekiz araştırmacı ile araştırmalar yaptıklarını, Kars'ta ve bölgedeki gelişmeleri yakından takip ederek, geleceğe yönelik öngörülerde bulunarak; siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmelerin yakından izlenmesi, nesnel açıdan çözümlenmesi, uluslararası bölgesel politika konularının daha sağlıklı kavranması ve uygun pozisyonların alınabilmesi amacıyla, kamuoyuna ve karar alma mekanizmalarına milli menfaatler doğrultusunda aydınlatıcı bilgiler sunarak; farklı hareket seçenekleri içeren fikirler üreten bir merkez olduklarını belirti.
Başkan Hüryurt, Kars'ın her alanda rekabetçi bir kimlik kazanabilmesi ile ilgili radikal reformların fikri alt yapısını hazırlamak için "Kars Strateji Günleri" toplantılarının düzenlendiğini ve bu tür toplantıların devam edeceğini ifade etti.
Kars Emniyet Müdürlüğü Eğitim Şube Eski Müdürü İsa Çiftçi, Kars'ın somut ve somut olmayan kültürel mirasının korunması, turizm potansiyelinin canlandırılması, ticaretin gelişmesi ve Kars'ın marka şehir olması yönünde hazırlamış olduğu raporu slayt eşliğinde sundu.
İsa Çiftçi, "Gazi Kars İli Kentsel Kalkınma Önerileri" konulu sunumunda şu görüşlere yer verdi.
KARS KALESİ GÖRSEL VE SES EFEKTLERİ İLE DONATILMALI
Kars Kalesi zengin bir tarihe sahiptir. Bu yönü düşünüldüğünde Kale içinde uzmanlarca arkeolojik kazı çalışmaları yapılabilecek konumdadır. Ayrıca Samsun'daki 19 Mayıs Gemisi ve Ankara'da bulunan Anıtkabir'deki Kurtuluş Savaşı Müzesi gibi balmumundan insan figürleri, görsel ve ses efektleri ile başta çocuklar olmak üzere ziyaretçilerin beğeneceği şekli ile tarihi yaşam canlandırılabilir.
MİNİA GAZİ KARS YAPILMALI
Kaleiçi Mahallesi'nde yer alan Beylerbeyi Sarayı önündeki Harakani Anadolu Lisesi binasının yıkılarak, bahse konu yerdeki tarihi doku bütünlüğünün sağlanabilir. Beylerbeyi Sarayı'nın restore edilmesinin ardından Kars Müzesi buraya taşınabilir. Restorasyon işlerinde OPET şirketi bünyesinde yürütülen "Tarihe Saygı Projesi'nden" yararlanılabilir. Yıkılacak olan Harakani Anadolu Lisesi'nin olduğu yere "Miniatürk" benzeri "Miniagazikars" isimli bir alan yapılabilir.
KARS HEDİYELİKLERİ ÇEŞİTLENDİRİLEBİLİNİR
Kars Kültür Evi binasında obsidyen taşından yapılma hediyelik eşyalar ile birlikte Kars hatırası (Kars Kalesi, Kümbetli-Evliya Camii, Ani Harabeleri v.b.) niteliğinde işleme eserlerle gelir elde edilebilir ve şehrin tanıtımı yapılabilir.
KARS ÇAYI DOĞUNUN VENEDİK'İ OLABİLİR
Kars Çayı ve şehir merkezi İnönü Caddesi civarından geçen Kars Deresi'nin COCA COLA şirketinin "Hayata Artı Vakfı" çalışmasıyla ıslahı yapılabilir. (Eskişehir'deki Porsuk Çayı örneğinde olduğu gibi)
TOKİ'NİN RESTORASYON ÇALIŞMALARINDAN YARARLANILABİLİR
Tarihi eser niteliği olup da tahsis edildiği kurumlarca binanın üzerinde yapılan değişikliklerin aslına uygun şekle geri getirilmesi sağlanabilir (Kars İl Emniyet Müdürlüğü ve SERKA binası örneğinde olduğu gibi). Alanında uzman olan kişi-kurumlardan ve TOKİ'nin restorasyon çalışmalarından yararlanılabilir.
KARS'IN GÜZEL BİR MEYDANA İHTİYACI VAR
Fethiye Camisi'nin çevresinde bulunan eski devlet hastanesi, elektrik trafosu ve WC'lerin yıkılarak stat ile birlikte bu alanların Kars'a yakışan bir Cumhuriyet meydanına dönüştürülmesi sağlanabilir. (Kayseri-Paris vb. Meydanları)
KARS CAFERİ MEZHEBİNİN MERKEZİ OLABİLİR
Kendilerini Caferi Mezhebine mensup gören vatandaşlarımızın Din Görevlileri olan Ahuntların Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi işbirliği ile temel ve geliştirme eğitimlerinin İran yerine Kars İlinde verilmesi. Nahçıvan, Azerbaycan ve İran'dan bu vesile ile birçok din adamı ve turist gelerek Kars İlini Caferi Mezhebinin merkezi haline getirecektir. Gelen insanlarda Anadolu Kültürünü yakından tanıma imkanına kavuşacaktır.
BİR CADDEMİZİN ADI GAZİ KARS OLMALI
Kars iline 1855 yılında verilen "GAZİ" unvanının önemine atfen, önemli bir caddeye "1855 Gazi Kars Caddesi" olarak isim verilerek pirinç levhalar vasıtasıyla vatandaşların bu konuda bilinçlenmesi sağlanabilir.
KANADA KARS'I TÜRKİYE KARS'I İLE KARDEŞ OLABİLİR
Kanada'da bulunan Kars isimli yerleşim yerine dikkat çekmek için, Kars şehir merkezinde de bir caddeye "Kanada Kars'ı Bulvarı" ismi verilebilir.
Temmuz ayının 3. haftasının son üç günü, Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği ile koordineli olarak EMITT 2011 Fuarı'nda olduğu gibi Kanada Karsında bir stand açılıp Ottawa, Kanada Karsı ve Çevresine Türkiye Karsı'nın tanıtımı yapılabilir.
29 Eylül 2012 tarihinden itibaren, Çanakkale Şehitlerini Anma Etkinlikleri'ne benzer bir şekilde Rusya-Fransa-İngiltere-İtalya ve Kanada'dan üst düzey katılımlı bir dostluk buluşması programının her yıl düzenli olarak Kars ili ve çevresinde yapılması sağlanabilir.
SAĞLIK TURİZMİ ÖNEMLİ
Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin sağlık ve hizmetler alanında geliştirilerek, çevre illere (Ardahan-Iğdır-Ağrı) ve sınır ülkelere (Nahçıvan-Gürcistan) hitap eden bir kompleks haline gelmesi sağlanabilir. Sınır ülkelere hitap etmesi ile Kars'ın sağlık turizm merkezi haline dönüşeceği unutulmamalıdır. Selim İlçesi Dölbentli Köyü'nde bulunan Balıklı Göl'den de alternatif sağlık turizmi olarak istifade edilebilir.
TURİZM ALANINDAKİ ÇALIŞMALAR
2012 EMITT Fuarı'na SERKA Ajansı üyesi olan Kars-Ardahan-Iğdır ve Ağrı illerinin ortak stant açarak birlikte katılımları sağlanabilir. (Mersin-Adana-Hatay örneğinde olduğu gibi...)
Kars için turizme yönelik güncel tanıtım rehberi hazırlanabilir ve bu tanıtım rehberi özellikle ilçelerle ortaklaşa çalışma ile zenginleştirilebilir.
Kars kültür envanterinin çıkarılarak il genelindeki arkeolojik, doğal ve tarihi sit alanlarını içine alan güncel 2012 versiyonu bir çalışmanın yapılması sağlanabilir.
İlimizin tarihi, kültürel, turizm zenginliklerinin TRT işbirliği ile belgesellerinin hazırlanabilir.
ILGAR DAĞI ALTINA GEÇİT YAPILMALI
Kars İli ve Çevresinin kalkınmasının en önemli fırsatlarından birisinin de Ardahan İlinin Posof İlçesinde bulunan Türkgözü Sınır Kapısına giden Ilgar Dağı altına T.C.K. 18. Bölge Müdürlüğünce tünel yapılmalıdır.
KARS BAL VE KAŞAR'DA BİR NUMARA OLABİLİR
Türkiye'de kaşar ve bal üretiminde marka şehir olan Kars, bu alanda organik üretimden vazgeçmeyerek, güvenilirliği konusunda marka olabilir.
Ayrıca bal ve kaşar satışı yapan işyerleri hijyen konusunda daha duyarlı hale getirilebilir.
TURİZM İÇİN ÇEVRENİN ÖNEMİ
Kars'ın çevre düzenlemesi ile ilgili olarak şehir merkezi içerisinde ağaçlık alanların arttırılması, hem Kars'taki hava kalitesini iyileştirecek hem de Kars'ı halk ve turistler için bir çekim merkezi haline getirecektir. (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi civarı Dereiçi Mevkiinde olduğu gibi...)
Kars ilinde doğalgaz kullanımı teşvik edilmelidir.
Atıkların cinsine göre il merkezi içerisinde yerleştirilecek olan kutular, hem Kars'ın çevresel görünümünü güzelleştirecek, hem de geri dönüşüm sayesinde Kars ili ekonomisine katkı sağlayacaktır.
Ayrıca enerji alanında ilimizin iklim şartlarına uygun olan rüzgar ve güneş enerjisi enerjisi kullanılması ekonomiye büyük katkı yapacaktır.
DEĞERLENDİRME ve SONUÇ
Kars ilinde turizm ve hayvancılık gelirleriyle ulaşım, konaklama, yeme içme sektörleri başta olmak üzere tüm esnaf önemli miktarda gelir elde edecektir.
Elde edilen gelirler, vergiler vasıtasıyla Belediye ve Hazine'ye dönüp ilin gelişiminde kullanılacaktır.
Yeni iş sahalarının ortaya çıkmasıyla da Kars ve çevresi göç veren değil, göç alan bir cazibe merkezi haline gelecektir.
(IÇ-AT-Y)

05.12.2012 16:10:35 TSI

Editör: Wan Haber