Konuyla ilgili İzmir Esnaf Ve Sanatkarlar Odası salonunda bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan İzmir Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı, Türkiye Elektrik ve Elektronik Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Üstün, yönetmelikle telekomünikasyonda taksitlendirmenin tamamen kalkması ile esnafın elektronik piyasasından silindiğine işaret ederek, “Türkiye genelinde büyük sıkıntı yaşanıyor. Bu yönetmeliğin tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz. İlla sınırlama koyacağız deniyorsa, en azından diğer sektörlerde olduğu gibi 9 taksit içine alınabilir” dedi.

 

“BÜYÜK İŞLETMELER KENDİNİ KURTARDI”
Büyük işletmelerin kendilerini hediye kartı uygulaması ile koruyabildiklerini söyleyen Üstün, küçük işletmelerin çözümsüz kaldığını ifade etti.


Türkiye’de ticarette de eşitlik ilkesinin uygulanması gerektiğini dile getiren Üstün, şöyle konuştu: “Anayasa’nın 173’üncü maddesine göre devlet esnaf ve sanatkarı koruyucu, destekleyici tedbirleri almakla yükümlüdür. Ancak bu düzenleme ile büyük işletmeler ile küçük esnaf arasında bir çalışma farklılığı oluşturuldu. Teknoloji mağazalarının kanunu dolanmak suretiyle müşterilerine cep telefonunda taksit imkanı tanıması, haksız rekabete yol açıyor. Esnaf ve sanatkarımız hileli yollara başvurmamaktadır. Senetle alışveriş de onları mağdur edebilir. Kredi kartı ile hem esnaf hem de müşteri garanti altına alınıyordu. Ancak senet yoluna gitmek makul olmayacak. Esnaf kepenk kapatma durumuyla karşı karşıya bırakılıyor. İnşallah yürütmenin iptali ile esnaf ve sanatkarlarımız rahat bir nefes alacak.” 


İptal davasını sadece yönetmeliğin telekomünikasyon ayağı için açtıklarını aktaran Üstün, davadan Türkiye’deki tüm elektronikçiler odasının da haberdar olduğunu söyledi.

Türkiye ekonomisine sağladıkları katkı sebebiyle de esnafın vazgeçilmez olduğunu söyleyen Ali Üstün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Telefon fiyatları el yaksa da kredi kartının kullanımının yoğunluğu bu teknolojiye erişmede kolaylık sağlıyor. Bunun en büyük kanıtı ülkemizde ve dünyada cep telefonu kullanıcısındaki sayıdır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun istatistiklerine göre Türkiye’de 2013 Eylül ayı sonu itibariyle 68 milyon 911 bin 173 cep telefon abonesi vardır. Bu kadar önemli bir sektöre getirilen yönetmelik değişikliği esnafı mağdur edeceğinden Danıştay’ın yürütmeyi durdurmasını bekliyoruz.”

Editör: Wan Haber