S.S İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin 2012 yılı 61. Olağan Genel Kurulu Hilton Otelinde yapıldı. Genel kurula ortaklar yoğun ilgi gösterdi.
Divan Başkanlığını Mustafa Ak'ın yaptığı ve Ortakların yoğun ilgi gösterdiği Genel Kurula, T. Halk Bankası 1. Bölge Koordinatörü H. Vehbi Yıldırım, 2. Bölge Koordinatörü Sami Bacanak, Ticari Şube Müdürü Bülent İspir, İzmir Şube Müdürü Yusuf Demirel ve Kooperatif ortakları katıldı. Genel kurulda, öncelikle kooperatifin, 2012 yılındaki başarılı çalışmaları neticesinde kooperatif ortaklarının protesto ettirilmediği dile getirilirken, daha sonra gündem maddeleri gereği, 2012 yılı yönetim ve denetim kurulu faaliyet raporları ile gelir gider hesapları okunarak ayrı ayrı müzakere edilerek, oy birliği ile ibra edilirken ,2 013 yılı tahmini bütçesi de oy birliği ile kabul edildi.Genel kurulda, kooperatife uzun yıllar emek veren, Kooperatif Müdürü Ünsal Seyhan'a emekliliğinden dolayı bir plaket töreni de düzenlendi.
TESKOMB Genel Başkan Vekili Salahaddin Hünü konuşmasında, 2012 yılında kredilerin geri ödenmesinde zaman zaman problemler yaşandığını belirterek, bu durum kooperatifimizin mali yapısını da etkilemektedir" dedi. Hünü; " Ortaklarımızdan ricamız kredi taksitlerinizi temerrüte düşmeden zamanında ödemenizdir. Bu konuda kooperatifimizce her türlü kolaylık ve destek sağlanmaktadır. Kooperatifimizin amacı protesto ettirmek değil, gerçekten ihtiyacı olan ve ödemelerini zamanında yapan veya yapmak için gayret gösteren ve bizlere yardımcı olan ortaklarımızın kredi taleplerinin karşılanarak mağduriyetlerinin önlenmesidir" dedi. Hünü konuşmasının devamında; 2012 yılının kooperatifçilik yılı olmasının, kooperatifçiliğin yeniden gözden geçirilerek daha fonksiyonel hale gelmesine vesile olduğunu belirterek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu anlamda eylem planı ve strateji belgesini açıklamasının yerinde bir girişim olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Hünü konuşmasını şu sözler ile sürdürdü: " Kredilerde kefil eşlerinin, ipotekle kredi alanların eşlerinin imza mecburiyetinin Esnaf ve sanatkarları sıkıntıya koyduğunu, ancak Gümrük ve Ticaret Bakanımız Hayati Yazıcı 1-2 ay içerisinde bu yasanın değişeceğine dair görüşme yapmışlardı."
ESNAFIN KREDİ FAİZİ YILLIK YÜZDE 6 KREDİ LİMİTİ DE İ 125 BİN TL
Salahaddin Hünü, en uygun vadeli ve oranlı kredinin esnaf ve sanatkarlara verildiğinin altını çizerek; "Bilindiği gibi Merkez Birliğimizin girişimleri ve hükümetimizin de olumlu yaklaşım ve katkıları sonucunda kredi faiz oranları vadesi 1 yıla kadar olan krediler için yıllık yüzde 5, vadesi 1 yıldan fazla olan krediler için yıllık yüzde 6 7.8 e indirilmiştir Kooperatif kefaletiyle kullandırılan kredilerin şahıs üst limitleri 40 bin TL ile125 bin TL arasında kooperatiflerin rasyolarına göre belirlenmiş olup, Bizim Kooperatifimiz 1'nci risk grubunda olması nedeniyle 125 bin TL'ye kadar kredi kullandırma imkanına sahip olmuştur. Ayrıca, Kredi kullandırımlarında yapılan kesintiler asgari seviyeye indirilerek ortakların eline daha fazla para geçmesi sağlanmıştır. Bu ülkede, esnaf ve sanatkarlara ortak imalat atölyeleri kurarak, bu sorunları halledebiliriz diye düşünüyorum.Esnafın 2013 yılından beklentileri için ise; Daralan iç piyasanın hareketlenmesi için ülke ekonomisine koymuş oldukları katkıları nedeniyle üretim yapan, istihdam ve katma değer yaratan kesimimizin finansal açıdan desteklenmesi kaçınılmaz bir zorunluluktur.Bu nedenle kredi faiz oranlarının düşürülmesi, kredi alırken eş rızasının kaldırılması, kredi çeşitlendirmesine gidilmesi, vergi SGK primleri ve diğer yasal ödemelerde indirime gidilmesi başlıca taleplerimiz arasındadır.Bu konuda başta Hükümetimizin ve Üst Kuruluşlarımızın duyarlı olacaklarına ve gereğini yapacaklarına inanıyoruz" dedi.
(AH)

21.01.2013 11:02:54 TSI

Editör: Wan Haber