Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde, geçmişte her hanede koyun üretimi yapılmasından dolayı "Hacı Tuğlu" olan adı "Koyuncu" olarak değiştirilen köyde şimdi koyun kalmadı.
Koyuncu köyü Muhtarı Bilgi Bacak, ilçe merkezine 8 kilometre mesafede bulunun köylerinde 60 hanede 145 nüfusun yaşadığını kaydetti. Köyün tarihini araştırmak için bir çalışma başlattıklarını, edindikleri bilgilere göre köyün eski adının Hacı Tuğlu olduğunu ifade eden Bacak, "Milli Mücadele döneminde, bu bölgede önemli başarılar kaydeden Hacı Tuğlu'nun adı köyümüze verilmiş. O yıllarda Celal Bayar ve arkadaşları, köyümüzde bulunan Karahallı İbrahim evini karargah olarak kullanmışlar. Ancak, baş gösteren salgın bir hastalık nedeniyle köy halkının çoğu yok olmuş. Bu olayın ardından köyümüzün çevresindeki Emirler ve Kışlalı köyünden bizim buraya göç edilerek yeni bir köy kurulmuş. O tarihte, yeni kurulan köyde her hanede koyun üretimi yapılmasından dolayı köyün adını Koyuncu koymuşlar" dedi.
Ancak bugün köyde sadece bir hanede koyun üretimi yapıldığını kaydeden Muhtar Bacak, "Çünkü köyde hayvanların otlayabileceği mera kalmadı. Genç nesil şehirlere yerleşti. Orta yaşlı ve ihtiyar vatandaşlar ise bu işi yapamıyor. Koyuncu köyünde artık koyun kalmadı" diye konuştu.
(SD-ERG-Y)

26.01.2013 12:09:13 TSI

Editör: Wan Haber