Adıyaman'ın Kahta ilçesinde yıllar önce yapılan Yüzüncü Yıl Göleti'nde yıllardır sulama yapılamamasına tepki gösteren köylüler, sulama kanallarının bir an önce yapılmasını istedi.
Yaklaşık 30 yıl önce yapılan ve sulama için kullanılan barajın sulama kanalları ve boruları kırıldığı için çiftçiler bir türlü bu sudan faydalanamıyor. Sulama yapılamaması ve kanalların bir türlü onarılmaması köylülerin tepkisine yol açtı. Kanallar onarıldığı takdirde aralarında Çataltepe, Şahintepe, Narsırtı ve Büyükbey köylerinin arazilerinin de bulunduğu yaklaşık 10 bin dönümlük arazi suya kavuşacak. Çataltepe Köyü Muhtarı Yusuf Bozan, 1979 yılından beri kanalların yapıldığını ifade ederek, "1979 yılından beri buralar yapılmıştır. Kimse bakmadı. Bunlar yapıldığı zaman kanallar kaya dibinde yapıldı. Bu yüzden kanallar toprak doluyor. Ondan sonra bakan yok. Bütün kanallar kırılmış. 1990 yılında ödenek geldi. Ödenek de geri gitti. O tarihten bu yana bakan yok. Kanallar hep kırık, bozuk. Biz faydalanamıyoruz. Şimdi bu kanallar yer altında yapılsa bütün köyler faydalanır. Narsırtı faydalanır, Büyükbey faydalanır. Hepimiz bundan faydalanırız" dedi.
Narsırtı köyünde çiftçilikle uğraşan Murat Toprak ise, "Bu kanalların yapılmasını istiyoruz. Borular kırılmış, kanalları heyelan götürmüş. Hep dağ tarafında, tepe yanlarında yapılmış. Devletimizden bu kanalların yapılmasını istiyoruz. 10 bin dönüm arazi bu suyu bekliyor. Devletimizden tek isteğimiz bu kanalların yapılmasıdır" şeklinde konuştu.
Kanallara akan suyun vanaları ile ilgili Adıyaman İl Özel İdaresinin bir çalışmasının da olduğu ve vanaların değiştirilmeye başlandığı öğrenildi.
(Şİ-AŞ-Y)

20.01.2013 11:43:46 TSI

Editör: Wan Haber