Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Hamzabey köyü sakinleri su yüzünden icralık oldu.
İnegöl Köyleri İçme Suyu Birliği'ne dahil olduktan sonra su faturalarının arttığını iddia eden Hamzabey köyü sakinleri, ödeyemedikleri su faturaları yüzünden icralık oldu. Köylüler yüksek su faturalarına isyan ediyor.
İçme suyunun tonunun 1 lira olduğunu belirten köy sakinlerinden Durmuş Güleç, "Faturaları ödeyemediğimiz için bizi icraya verdiler. Birliğin avukatı ile görüştüğümde, 250 lira borcum olmasına rağmen, benden faizi ve avukat ücreti dahil toplam 630 lira talep etti. Zaten ben zar zor geçinen bir insan olarak bu borcu iki takside böldürdüm. 350 lirasını ödedim. Şubat sonunda geri kalan miktarı ödememem gerekiyor" dedi.
Abdullah Kalkan ise, "Biz sadece hayvancılıkla geçinen bir köyüz. Suyumuzun çoğu kaynak sularından karşılanıyor. Fakat içme suyu faturalar halkımıza çok ağır geliyor. Bin lira civarında faturalarla karşı karşıya kalındı. Benim ne hayvanım ne de yüklü bir faturam var, ama ben bu uygulamayı protesto için faturalarımı ödemiyorum. Bugüne kadar herhangi bir kanuni işlemle karşı karşıya kalmadım, ama kalmaya da hazırım. Bu işin gündeme gelmesi gerekiyor. Kanun, içme suyu fiyatları şehirdeki fiyatın 4'te birini geçemez diyor. Hükümet bunu da geçiş dönemine halkı hazırlamak için yapmış. Ancak biz bu geçiş döneminden çok önce bunun şokuyla karşı karşıya kalmış durumdayız. Suyun içilebilirliğini şu an bilemeyeceğim, ama yaz sezonunda sular kötüydü. Kahvehanelerimizde ilan asılmıştı, gübreliklerin kaldırılmasıyla ilgili. Sularımızda kolibasili çıkmış. Meralardaki gübrelikleri bahane ettiler, ancak ben buna inanmıyorum. Alanyurt'un kanalizasyon suları bizim ovamıza, deremize karışıyor. Tokuş köyünün kanalizasyon suyu hendekle direk pompanın dibine geliyor. 1-2 gübreliği bahane edip, bir kağıt asıp bu işi savuşturmak istiyorlar. Aslında bu işin sorumlularının görevlerini yerine getirmediklerine inanıyorum. Şu an içme suyunu kullanamıyoruz. İçme sularımızı dışarıdan satın alıyoruz. Çeşmeden akan suyu diğer ihtiyaçlarımızda harcıyoruz" dedi.
Bin liralık faturayı yeni ödediğini ifade eden Salih Çavdar da, "Bana yüksek bir fatura geldi, ödedim. Şimdi ise 438 liralık fatura geldi. Bunu ödemeye maddi durumum yok" diye konuştu.
İçme Suyu Birliği'ne katıldıktan sonra suların tonunun 1 lira olduğunu belirten Hasan Doğan ise, "Bu süreden beri fatura ödemiyorum ve mahkemelik olduk. Avukattan sürekli kağıt geliyor. Ne olursa olsun artık ödemeyeceğim" dedi.
(SB-MŞ)

06.02.2013 14:48:19 TSI

Editör: Wan Haber