İzmir'in Bergama ilçesinde, "Geleceğin Köylerinde Kooperatifçilik ve Yeni Belediye Yasası" konulu panel gerçekleştirildi.
Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen panele; Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yücel,Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, il genel meclis üyeleri, oda başkanları, kooperatif başkanları, siyasi parti temsilcileri, köy muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Modaretörlüğünü gazeteci Tuncer Beybağ'ın yaptığı panelde, Bergama Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayhan Yetim, Köy Kooperatifi İzmir Birliği Başkanı Muhittin Akbulut, İzmir İli Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, S.S Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever, S.S Karahıdırlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Küçük konuşmacı olarak yer aldı.
Tarım alanında izlenen politikaların ve tarımsal alanlarda yaşanan değişimlerin masaya yatırıldığı panelde kooperatifleşmenin faydaları ele alındı. Türkiye'nin tarımda ithalatçı bir ülke haline geldiğinin ifade edildiği panelde, ülkenin gıda egemenliğinin hızla yitirildiği ve tarımda dışarıya muhtaç hale gelindiğinin altı çizildi. Tarım politikalarının çiftçileri fakirleştirdiğinin ve üretimin gerilediğinin vurgulandığı panelde, çiftçilerin hızla kooperatifleşmeye sevk edilerek, kooperatiflerin desteklenmesi gerektiği ifade edildi.
Ülke çıkarlarına uygun yeni tarım politikaları üretilmesinin önemli olduğunun dile getirildiği panelde konuşan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, "Yeni çıkan Büyükşehir Yasası şüphesiz ki büyük sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Tüzel kişiliği ortadan kalkacak köylerin geleceği için neler yapabiliriz, olumsuzlukları nasıl aşabiliriz konularını hep birlikte tartışıp, birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Hem geçmişimiz hem de geleceğimiz olan köyler için 'Geleceğin Köyleri Hareketi'ni başlatan Başkan Tunç Soyer'e ve tüm panelistlere teşekkür ediyorum" dedi.
Gönenç, "Umuyorum ki panelde konuşulanlar, kırsal kalkınmanın en büyük lokomotifi olan köylerimizde ortaklaşa çalışmalar yapmamızın önünü açar, başlangıç olur. Bizler, elimizden geldiği kadar her zaman olduğu gibi köylerin toplumumuzun temel direği olmaya devam etmesi için çaba göstereceğiz" diye konuştu.

"BÜTÜNŞEHİR YASASI TARIMSAL ÇÖKÜŞÜ KÖRÜKLER"
Panelde Bütünşehir Yasası'nın etkilerine değinen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar'dan başlayan Geleceğin Köyleri Hareketi'nin tüm İzmir'e ve Türkiye'ye yayılmasını istediklerini belirtti. Soyer, "Yeni Bütünşehir Yasası'yla köyler mahalle durumuna gelecek, çiftçilerimiz de bu durumdan olumsuz etkilenecek. Yaklaşık 16 bin köyün tüzel kişiliğinin kaldırılarak mahalleye dönüştürülmesi buralarda yaşayan insanlarımız için bir takım sıkıntıların başlangıcı anlamına geliyor. Üreten, ürettiği ürününü zor şartlarda satarak kıt kanaat geçinen köylümüzü önümüzdeki yıllarda daha zor günler beklemektedir" dedi.
İmza kampanyasıyla köylerin kapanmaması için büyük bir mücadele başlattıklarını sözlerine ekleyen Soyer, herkesi bu mücadeleye davet etti.

"KÖY YOKSA GELECEĞİMİZ YOK"
Panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı ise, "Ne yazık ki bu toprağın insanı, köklerini kaybetme noktasına geldi. Bu nedenle, başta köylüler olmak üzere, köy muhtarları, tarımın bütün örgütleri ve sağlıklı gıda tüketmek isteyen kentliler bu harekete sahip çıkmalı, imza vermeli" diyerek, dünyada da, küçük ve orta ölçekli tarım işletmeleriyle yapılan köylülüğün, endüstriyel dev ölçekli işletmelerce ikame edilerek bitirilmek istendiğini söyledi.
(HE-ERG-Y)

19.02.2013 11:54:39 TSI

Editör: Wan Haber