Antalya'nın Gazipaşa ilçe Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Meclisi, Kaymakam Muhittin Pamuk başkanlığında Öğretmen Evi'nde toplandı.
Büyükşehir Yasası ile birlikte tüzel kişiliğini kaybedecek olan köylerin mahalleye dönüşmesiyle köyler mahalle statüsüne girerken, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri de feshedilecek. Birliğin feshedilmesi ile mal varlıklarının kullanımı konusunda tüzükte değişiklik yapıldı. Değişiklik oy birliği ile onaylandı. Birlik Başkanı Kaymakam Muhittin Pamuk, köylerin yeni yasayla tüzel kişiliklerini değişeceğini belirterek birliğin tasfiye edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Köylerin birlikçe görmüş olduğu hizmetleri, 2014 Mart ayındaki seçimlerden itibaren Büyükşehir Belediyesi veya yerine göre ilçe belediyelerinin yapacağını belirten Kaymakam Pamuk, "Tasfiye yapılması hususunda ilgili madde, 'birliğin mal varlığı üye köylere dağıtılır' şeklinde fakat köyler mahalleye dönüştürüleceğinden dolayı bu mal varlıkları İçişleri Bakanlığı'ndan gelen yetkililerin de belirttiği üzere kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılacak. Zaten birliğimizin ciddi bir mal varlığı yok, olanların da nasıl değerlendirileceğine karar vereceğiz" dedi.
BELEDİYELERE DEVREDİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL
Muhtarlardan köylerin tüzel mal varlıklarını ve davalarını belediyeye bildirilmesi gerektiğini söyleyen Kaymakam Pamuk, bunun mal varlıklarının belediyeye devredilmesi demek olmadığını, sadece işlemler konusunda belediyenin görevli olacağına dikkat çekti. 2014 yerel seçimlere kadar köylerin hiçbir mal alım satımını yapamayacağına vurgu yapan İlçe Kaymakamı Muhittin Pamuk, belediyelerin de devralma gibi bir konumunun olmadığına dikkat çekerek, "Mal varlıklarının satışı da şu anda mümkün değil. Kamu kurumlarına geçecek varlıklar bunun dışında bir durum. Büyükşehir Yasası'nın resmi olarak yayınlandığı tarihten önce uzun süreli yapılan kiralamalar ise geçerliliğini sürdürecek" dedi.
TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI
Tüzüğe eklenen 38. madde ise 'Birlik Meclisi üye sayısının üçte iki çoğunluğunun alacağı kararla feshedilebilir. Birliğin tasfiyesi mülki idare amirince belirlenen üç kamu görevlisince yürütülür. Tasfiye işlemleri en geç 1 yıl içinde sonuçlandırılır. Birliğin taşınır, taşınmaz, nakdi varlığı, alacak hakları Birlik Meclisinde alınacak kararlar doğrultusunda; üye köylerin birlik mal varlığına katılma oranına göre, katılma oranları belli değil ise üye köylerin nüfusları oranında dağıtılır. Ancak birliği oluşturan üye köylerin tamamının tüzel kişiliklerinin sona ermesi durumunda birliğe ait her türlü taşınmaz, nakdi varlığı, alacak ve hakları Birlik Meclisi kararı doğrultusunda dernek, vakıf, kamu kurum ve kuruluşlarına devredilir' şeklinde değiştirildi ve oy birliği ile kabul edildi.
BAZI MUHTARLAR DAVA AÇACAK
Öte yandan bazı muhtarlar köylerin tüzel kişiliklerinin kaldırılmasını istemediklerini ve bu konuda Anayasa Mahkemesi'ne dava açacaklarını belirttiler. Belediyeye köylerin mal varlıklarının bildirimi konusunda tereddüdü olan bazı muhtarlar, Kaymakam Muhittin Pamuk'tan konu hakkında detaylı bilgi aldılar. Kaymakam Pamuk, bu mal varlıklarına 2014 Mart ayına kadar dokunulmayacağını, bu tarihten sonra da bu varlıkların yine bulunduğu köyün hizmetinde olacağını söyledi.
(AMT-SK-Y)

12.01.2013 16:12:51 TSI

Editör: Wan Haber