Bartın merkeze bağlı Kabagöz köyünde bir fabrika tarafından arazilerden alınan toprak nedeniyle kapatılmayan çukurlar tehlike saçıyor.
Çaycuma ilçesinde faaliyet gösteren tuğla fabrikası tarafından köydeki arazilerden alınan topraklar nedeniyle açılan dev çukurlar köylüleri tedirgin ediyor. Birinci sınıf tarım arazisi olduğu söylenen arazilerden toprak alınması köylünün tarım işini olumsuz etkiledi. Tuğla fabrikasının açmış olduğu dev çukurlar kapatılmazken çukurlar büyük bir göl haline geldi. Geçen senelerde yonca eken köylüler bu sene açılan çukur nedeniyle susuz kalan topraklarında yonca ekimi yapamayacaklarını mecburen mısır ekeceklerini, bu şekilde devam ederse fabrika toprak almaya devam ederse köyde tarım işi yapamayacaklarını söylediler.
Köylü vatandaşlardan İbrahim Arabacı, yıllardır köyde yaşadığını belirterek şunları söyledi: "Burada tarım işi yapıyorum. Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde faaliyet gösteren bir tuğla fabrikası buradan toprak alımı yapıyor. Beş yıldır verimli olan topraklarımız artık verimsiz hale geldi. Yonca ekimi yapıyorduk. Topraklarımızın verimsiz olması nedeniyle bu sene yonca ekimi yapamıyoruz. Başka bir şey ekeceğim inşallah o olur. Toprağı arazimizin dört metre yanından aldıkları için arazi sularını toprağın altından alarak topraklarımızı verimsiz hale getirdi. Fabrikanın tapulu arazisi olabilir. Toprak alabilir. Ancak biz zararını görüyoruz. Çocuklarımız yaz günleri buralarda oynuyor. Hayvanlar içeri giriyor. Kapatılmazsa çocuklarımız ve hayvanlarımız zarar görecek." Tarım İl Müdürlüğü'ne gittiklerini anlatan Arabacı, şöyle konuştu: "Bana, böyle bir kanun olduğunu yasaya dayanılarak toprak alındığını ve doğaya kazandırılacak şekilde çukurların kapatılarak 40 santim derinlikte toprak döküleceğini söylediler. Üç senedir buradan toprak alınıyor. Çevre İl Müdürlüğü'ne gittim. Bu çukurlar bu şekilde bırakılırsa sinek ve yılan yuvası haline dönecektir. Köylüler toplanarak Tarım İl Müdürlüğü'ne tekrar gideceğiz."
Okçular Köyü Muhtarı Mesut Uğur da, bir tuğla fabrikası tarafından tarım arazilerinde büyük çukur açılarak tarıma zarar verildiğini belirterek şunları söyledi: "Gerekli mercilere dilekçe verdik. Ancak hiçbir sonuç alamadık. Maden yasası gereğince buradaki toprağı maden yasasına geçirerek toprak alındığını söylediler. Birinci sınıf tarım arazisi olduğunu söyledik. Tarım İl Müdürlüğü birinci sınıf tarım arazisi olarak rapor verdiklerini ve ancak maden yasasında toprak aldıklarını söylediler. Burada bu derinlikte toprak alındıktan sonra bu toprağı doldurmak mümkün değildir. Altın küp çıksa o para bile yeterli olmaz. Biz yetkililerden mağduriyetimizi halletmelerini bu toprak alımına son vermelerini istiyoruz."
Kabagöz Köyü Muhtarı Hikmet Günesen de, toprak alımı sebebiyle Okçular köyü muhtarı ile birlikte yetkili merciye müracaat ettiklerini belirterek "Hiçbir sonuç alamadık. Köylümüz bundan son derece rahatsız. Açılan çukurların içine hayvan girse çıkamaz. Tehlike arz ediyor. Her türlü zararı var" dedi.
Yurtbay Tuğla Fabrikası Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Yurtbay da yaptığı açıklamada, "Yerimiz ruhsatlıdır. Devletten gerekli izinleri alarak çalışmaları yaptık. İş bittiğinde yaptığımız anlaşma gereği açılan çukur kapatılacaktır. Kimseyi mağdur etme gibi niyetimiz yoktur" dedi.
Köylüler ise, tarıma engel olan çukurların bir an önce kapatılmasını istedi.
(DK-SD-HO-Y)

04.02.2013 12:49:18 TSI

Editör: Wan Haber