Mersin'in Tarsus İlçe Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, yeni çıkan Bütükşehir Yasasıyla ilgili görüş alışverişinde bulunmak amacıyla köy muhtarlarıyla biraraya geldi.
Belediye Meclis salonunda düzenlenen toplantıya Belediye Başkan yardımcıları, Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Özcan ve köy muhtarları katıldı.
129 köyün bulunduğunu söyleyen Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, yeni çıkan yasayla nüfusu 500 altında olan köylerin tamamen kapanacağını, mevcut köylerinde mahallelere dönüşeceğini söyledi.
Şartlar ne olursa olsun halka hizmet etmeye devam edeceklerini kaydeden Başkan Kocamaz, "Vatandaşların mağdur olmaması için belediye olarak çalışmalara başladık" dedi.
Bütünşehir Yasası ile birlikte il sınırlarının büyükşehir sınırları olduğunu ifade eden Başkan Kocamaz, "İlçe sınırları da ilçe belediyesi sınırları oluyor. Dolayısıyla bütün köyler 2014 seçimiyle birlikte o kentin o şehrin o kazanın mahallesi konumuna gelecek ve hizmetler olabildiğince merkezden yürütülecek. Geçmişte köy muhtarlıkları bir tüzel kişilik gibi görünüyordu ama bu yasayla birlikte şehirdeki muhtarın görevi neyse köydeki muhtarında görevi aynısı olacak. Artık Özel İdare diye bir kavram bu yasanın uygulanacağı 29 ilde söz konusu değil. Yani İl Genel Meclisi diye kavramda ortadan kalkıyor. Sistemde birçok değişiklikler olacak. Bir defa şunu hepinizin bilmesinde fayda var. Biz siyasi düşünce olarak bu yasaya özünde karşı çıktık. Neden karşı çıktığımızı da daha önce birçok platformda açıkladık. Çünkü ülkemizde henüz ülkenin gündemini meşgul eden bir terör olayı var. Böylesine önemli bir konuyu çözemediğiniz bir noktada şimdi yeni yeni problemler yaratacak şekilde ülkenin üniter yapısını ülkenin bütünlüğünü tehdit eder vaziyette böyle bir yasanın uygulanması gerçekten ülke geleceği açısından endişeler taşımamıza neden oluyor" dedi.
3 sene önce Lokman Hekim Sağlık Merkezi olarak halka sağlık hizmeti verdiklerini, o zaman çıkan yasayla bu hizmeti veremediklerini, Bütünşehir Yasasıyla da bu görevin yine yerel yönetimlere verildiğini vurgulayan Başkan Kocamaz, "Yeni Büyükşehir Yasası çerçevesinde sağlık dahil birçok hizmet bugünden büyükşehire veriliyor. Büyükşehirler sağlık hizmeti verebilir deniliyor. Halbuki 3 sene oldu bizim Lokman Hekim Sağlık Merkezi'nin kapatılmasıyla ilgili yazıların bize gelmesi. Ama şimdi tekrar oradan bir yol açılıyor. Belki gelecekte eğitim güvenlik gibi konularda bu büyük şehirlere verilecek olursa o zaman gerçekten ülkemizin geleceğiyle ilgili endişelerimiz, rahatsızlığımız gündeme gelmiş olacak.
Her şeye rağmen bu yasa çıktı. Bu yasa çıktıktan sonra yapacağımız iş bu yasanın gerekleri ne ise onu bir an önce yerine getirmek. Bu yasayla birlikte birçok değişikliklerde söz konusudur. Bu yasanın sizi ilgilendiren yönüyle ilgili arkadaşlarımız yapmanız gereken işlemleri hatırlatacaklar ve bugüne kadar bu işlemleri tamamlamayan arkadaşlarımızın da en geç bu hafta sonuna kadar bu işleri tamamlaması gerekiyor.
Bu yasanın gerekleri sizler içinde sorumluluk bizler içinde sorumluluk. Sizler görevlerinizi en kısa sürede yaparsanız, tamamlarsanız bizde bize düşenleri tamamlayıp ilgili yerlere bildireceğiz. Her şeye rağmen çıkan bu yasanın tüm köylerimize, beldelerimize, mahallelerimize, şehirlerimize, ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini cenabı Allahtan niyaz ediyorum" şeklinde konuştu.
Bütün köylerde kütüphane oluşturacaklarını belirten Başkan Kocamaz, "Bu arada uzun süredir hazırladığımız kütüphane projemiz var. Fırsat bulup bugüne kadar köylerimize teslim edememiştik. Bunları arkadaşlarımız bize daha önce müracaat eden köy muhtarlarımıza teslim edecekler. Burada bir gün belirleyip arkadaşlarımız köy konağına veya köy kahvesine götürüp muhtarlara teslim edecekler" dedi.
Belediye Başkan Yardımcısı Kerim Tufan ise köy muhtarlarına yeni çıkan yasayla ilgili bilgi sundu.
Toplantı sonunda Başkan Kocamaz, köy muhtarlarının sorunlarını dinledi.
(ERY-Y)

04.02.2013 12:04:07 TSI

Editör: Wan Haber