Kosova'da, toplum içerisindeki konumlarından memnun olmayan Boşnak ve Goralılar, çoğunlukta oldukları bölgelerde belediye olma talebinde bulundu.
Sağlık Bakanı Sadik İdri, düzenlediği basın toplantısında, Boşnak ve Goralıların çoğunlukta olduğu belediyelerin kurulmasının haklı bir talep olduğunu söyledi. Kosova'nın, tüm vatandaşlarına özgürlük ve yasa karşısında eşitlik sağlaması gerektiğinini ifade eden Vatan Demokratik Partisi Başkanı Sadik İdriz, "Kosova, toplulukların haklarını düzenleyen yasalara sahip. Ancak bu yasalar uygulanmıyor. Boşnak ve Goralılar, Arnavutların ardından Kosova'da en büyük topluluk olmasına rağmen, bu toplulukların çoğunluğu teşkil ettiği belediyelere sahip değiller" ifadelerini kullandı.
Kosova'da merkez kurumların büyük vaatlerde bulunduğunu fakat bu vaatlerini yerine getirmediğini savunan İdriz, "Merkez kurumlar tarafından verilen destek yetersiz. Bu durumdan memnun olduğumuz söylenemez. Hükümet, Kosovalı Sırpların sorunlarına öncelik veriyor. Kosovalı Boşnaklar ile Goralılar sürekli olarak beklemekteler" dedi.
Bosna tarafından Kosova'nın hâlâ tanınmamasına da değinen Boşnak lider İdriz, Bosna Hersek Federasyonu'ndaki Sırp Cumhuriyeti'nin, Kosova'nın Bosna tarafından tanınmasına engel olduğunu söyledi.
2011 yılında gerçekleşen nüfus sayımına göre Kosova'da 30 binden fazla Boşnak, 10 bin kadar Goralı yaşıyor.
(EK-İB-OK-D)

09.01.2013 16:36:51 TSI

Editör: Wan Haber