2 Nisan Dünya Otizm Günü nedeniyle Kosova’nın başkenti Priştine’de düzenlenen etkinlikler, “Zahir Payaziti” meydanında, çocuklar, öğrenciler, ebeveynler ile öğretmenlerin toplanmasıyla başladı. Ellerinde mavi ve beyaz balonlarla Priştine’nın trafiğe kapalı “Rahibe Teresa” caddesinde yürüyüş yapan otizmli çocuklar, öğrencilerle birlikte kamuoyunun dikkatini çekmeye çalıştı. Otizmli çocuklar, ulusal tiyatro binası önünde Otizm Farkındalık Günü’nü sembolize eden ve yere çizilen resim etrafında toplanarak, ellerindeki balonları havaya saldı. Otizm günü etkinliklerine otistik çocuğu ile katılan Lumturije Fazliu, Kosova kurumlarının yaklaşımından memnun olmadıklarını belirterek, “Kosova’da otizmli çocuklara gereken yaklaşım yapılmıyor. Devlet kurumları durumun ciddiyetini henüz kavramış değiller” şeklinde konuştu. Fazliu, en fazla sivil toplum kuruluşlarından destek gördüklerini ifade etti.
2 yıl önce kurulan Autizmi Derneği Başkanı Tsen Krasniqi, düzenledikleri etkinliklerin, Kosova’da çocuklarının otizmli olduğunu bilmeyen ya da bildikleri bildirmekten çekinen ailelerin bilinçlendirilmesini amaçladığını belirtti. Kosova’da otizmli çocukların sayısının kesin olarak bilinmediğini ancak her 70-80 çocuktan birinin otizmli olduğunun tahmin edildiğini kaydeden Krasniqi, "Kosova’da çok sayıda aile çocuğunun otizmli olduğunu gizliyor. Ailelerin bir yandan çocuklarının toplumda ötekileştirilmesinden, diğer yandan da devletin yardım etmemesinden korktukları için çocuklarını evlere hapsetmekteler ve çevre ile temasa geçmekten çekinmekteler” dedi. 


Krasniqi, Kosova’da otizmli çocuklara, sağlık hizmetlerinden, özel eğitimli öğretmenlerin yetiştirilmesine kadar çok büyük eksiklerin mevcut olduğunu belirterek, ilgili kurumların ilgisizliğinden şikayet etti.
2 Nisan Dünya Otizm Günü vesilesiyle merkezi törenin yapıldığı ulusal tiyatro salonunda konuşan Kosova Sağlık Bakanı Ferid Agani, ülkede her geçen gün otizmli çocuklara yönelik şartların düzelmesi için çalışma yapıldığını belirtti. Henüz ciddi bir yaklaşımın gösterilmediğini itiraf eden Bakan Agani, kurumlar, ebeveynler ve sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa gayretleriyle, otizmli çocuklara gereken şartların temin edilmesinde somut adımlar atacaklarını kaydetti. Otizmli çocuklar törende şiirler okudu, şarkılar söyledi.

Editör: Wan Haber