Kosova Polisi, Vetëvendosje Hareketi ile "Annelerin Çağrısı" derneği tarafından dün Yakova'da yapılan protestolar hariç, bugün Kosova genelinde Ortodoks Noel Bayramı'na yönelik kutlamalarda ciddi sayılabilecek hadiselerin yaşanmadığını bildirdi
Kosova'nın batısındaki Yakova şehrinde dün Vetëvendosje Hareketi ile "Annelerin Çağrısı" derneği tarafından Sırp Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir manastır önünde düzenlenen protestolar, polisin müdahalesi ile dağıtıldı.
Bu sabah Noel vesilesiyle Sırp dindarlar tarafından ayinlerin yapıldığı manastır çevrelerinde Kosova polisinin güvenlik tedbirleri aldığı öğrenildi. Kosovalı Sırplar, Yakova, Graçanitsa ve Mitroviça'nın kuzeyindeki manastırlarda dini ayinler düzenledi.
Kosova'daki Ortodoks Noel bayramı kutlamaları çerçevesinde merkezi ayin, başkent Priştine yakınlarındaki Graçanitsa Manastırı'nda düzenlendi. Raşka-Prizren bölgesinin Piskoposu Teodosiye'nin yönettiği ayine çok sayıda Sırp katıldı.
Kosova Hükümeti tarafından, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ve diğer Sırp yetkililerinin Kosova'ya girişlerine izin verilmemesine rağmen, Graçanitsa Manastırı'ndaki ayine Sırbistan Hükümeti'nin Kosova Ofisi Müdürü Aleksandar Vulin ve Sırbistan Hükümeti Genel Sekreteri Veljko Odaloviç katıldı. Ayinde, NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü KFOR komutanı General Volker Halbauer de hazır bulundu.
Piskopos Teodosiye ise ayinde yaptığı konuşmada her yerde barış ve mutluluk olmasını dileyerek, Kosova'da yaşayan tüm Sırplar'dan Kosova'dan ayrılmamalarını istedi. Teodosiye, Kosova'dan ayrılan Sırpların ise geri dönmeleri için çağrıda bulundu.
Ayinin hemen ardından Sırp yetkili Aleksandar Vuli'ne eşlik eden ve "Sırp Savunma Birliği" mensubu olduğu iddia edilen 9 kişinin Kosova Polisi tarafından gözaltına alındığı öğrenildi. Kosova Polis Sözcüsü Brahim Sadriu, medyaya yaptığı açıklamada, Mitroviça'nın kuzeyinde yapılan ayinlere 100'den fazla Sırp'ın katıldığını belirtti.
Mitroviça'nın Sırp bölümünde gece yarısında silahlı kutlamaların yaşanmasına rağmen, bu sabah her hangi bir hadisenin yaşanmadığı kaydedildi.
(EK-CTŞ-D)

07.01.2013 17:24:29 TSI

Editör: Wan Haber