KOSGEB İl Müdürü Gökhan Doğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) üyeleri ile bir araya geldi.
Düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık, ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Kılçık, konuşmasında imalat sanayi kapasite kullanımının Kasım ayında gerilediğini hatırlatarak, "İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre 2,9 puan azalarak yüzde 74 seviyesinde gerçekleşti. Sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak 72,7 seviyesinde gerçekleşti.
2012 yılı boyunca Şubat ve Mart ayları dışında yüzde 74 düzeylerinde seyreden imalat sanayinde kapasite kullanım oranı Kasım ayında da paralel seyrine devam etmiştir. Mal gruplarına göre kapasite kullanım oranlarına bakıldığında, özellikle dayanıklı tüketim malları üretiminde ve yatırım malları üretiminde kapasite kullanımının bir miktar düşük seyrettiği görülmektedir. Bu durum, küresel ekonomik belirsizliklerin devam ettiği bir atmosferde tüketicilerin harcama yapma ve üreticinin yatırım yapma noktasında çekimser olduğuna işaret etmektedir" dedi.
Başkan Kılçık, faiz koridorunun 50 baz puan indirimle daraldığını da belirterek, "Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, rezerv opsiyon katsayılarını artırırken, faiz koridorunu ölçülü olarak daralttı. Kurul, borç verme faiz oranını yüzde 9,5'ten yüzde 9'a, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 9'dan yüzde 8,5'e düşürdü. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalar arası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde sıfır düzeyinde sabit tutan Kurul, borç verme faiz oranı yüzde 12,5'ten yüzde 12'ye çekti" diye konuştu.
Merkez Bankası tarafından Kasım ayı Finansal İstikrar Raporu'nun da açıklandığını belirten Başkan Kılçık, "Raporda, yaşanan küresel kriz sonrasında tüm dünyayı etkileyen belirsizlik ortamının 2012 yılının ikinci yarısında da önemini koruduğu, küresel iktisadi faaliyetteki toparlanmanın ise halen istenen seviyelerde olmadığı kaydedildi. Özellikle gelişmiş ülke kamu maliyelerinin büyümeyi destekleme kapasitesindeki kısıtların ve buna bağlı olarak ortaya çıkan politika belirsizliğinin toparlanmayı sınırlandıran bir unsur olduğu belirtilen raporda, 'ABD'de kamu maliyesine ilişkin sorunlar büyüme üzerinde küresel çapta bir risk unsuru oluşturmakta, AB ekonomisinin görünümüne dair süregelen belirsizlikler durgunluk riskini daha da artırmaktadır. Bölgesel farklılıklar olmakla birlikte, gelişmiş ülkelerdeki olumsuzluklara ve bulaşma etkilerine bağlı olarak, bir önceki dönemde güçlü bir büyüme performansı gösteren gelişmekte olan ülkelerde de büyüme görünümü aşağı yönlü güncellenmektedir' denildi" şeklinde konuştu.
Başkan Kılçık, yurtdışı ekonomik gelişmeleri değerlendirerek, "Fransa 3A notunu kaybetti. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Fransa'nın kredi notunu bir kademe aşağı çekerek, görünümünü de negatif olarak belirledi. Ülkenin kredi notunun Aaa'dan Aa1'e çekildiğinin belirtildiği Moody's 'in açıklamasında, 'Fransa'nın mali görünümü, iç ve dış talepteki düşüşten ötürü kısa vadeli ve yapısal sıkıntıların etkisiyle de uzun vadeli olmak üzere ekonomik beklentilerdeki bozulmanın bir sonucu olarak belirsiz' ifadeleri kullanıldı. Japonya'nın ihracatı dibe vurdu. Avrupa'daki borç krizi, Çin'deki yavaşlama ve Çin ile yaşanan diplomatik krizin etkisiyle Japonya'nın ihracatı son 3 yılın en düşük seviyesine geriledi. Japon Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre Japonya'da ihracat Ocak-Ekim döneminde yıllık bazda yüzde 2,3 düşüşle 53,5 trilyon yene geriledi. Ülkenin 2012'deki dış ticaret açığı bu zamana kadar 5,3 trilyon yene ulaştı. Almanya'da işsizlik artıyor ancak büyümeye devam ediyor. Almanya'da işsizlik, Avrupa borç krizinin şirketlerin daha fazla yatırım yapmasını ve ekonomik büyümeyi durdurmasının ardından Kasım ayında 6,9'a yükseldi. Böylece, yükselişini sekizinci aya taşıdı. Ancak, yinede Almanya'nın üçüncü çeyrek gayrisafi yurtiçi hasılası hane halkı harcamaları ve ihracatçıların öncülüğünde yüzde 0,2 büyüdü. Japonya'da enflasyon değişmedi. Japon ana muhalefet lideri daha fazla teşvik çağrısında bulunurken, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinde enflasyon 5 aylık yavaşlamasının ardından Ekim'de 4,2 değerini alarak aynı kaldı. Japonya 2. tur teşvik paketini onayladı: Japonya Bakanlar Kurulu, Başbakan Yoshihiko Noda'nın 16 Aralık'taki genel seçimlerin öncesinde ekonomiyi destekleme çabalarının etkisiyle 880 milyar yenlik bütçe rezervlerinin kullanılacağı 2. mali teşvik paketini onayladı" dedi.
Yapılan açılış konuşmasının ardından KOSGEB İl Müdürü Gökhan Doğan, MÜSİAD üyelerini KOSGEB hakkında bilgilendirdi. Toplantının ardından MÜSİAD Başkanı Kurt Ali Kılçık, KOSGEB İL Müdürü Gökhan Doğan'a günün anısına hediye verdi.
(HD-Y)

18.12.2012 16:42:27 TSI

Editör: Wan Haber