Geçtiğimiz yıl Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Çamurhamamı Köyü'nde Çoban Sabri Öztürk'e verdikleri konser ile Türkiye'nin gündemine damga vuran Anadolu Filarmoni Orkestrası bu kez Salihli'ye bağlı Köseali Köyü'nde bir kahve ile Kabazlı Köyü'nde düğün salonunda öğrencilere ve köylülere unutulmaz bir gün yaşattı.
50 kişilik ekibi karşılarında gören köy çocukları hayatlarında ilk kez gördükleri enstrümanlar karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler.
Orkestra hakkında bilgi veren Anadolu Filarmoni Orkestrası Sanat Yönetmeni Cemil Günçer, "4 yıldır çeşitli okullarda eğitim konserleri yapmaktayız. Buradaki amacımız kendi insanımıza kendi kültürümüzü, batı müziği ve klasik müzik orkestra kültürü ile enstrümanları tanıtabilmektir. Bu konuda bize başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Kültür Bakanlığımız çok büyük destek verdiler. Orkestramız şu anda Resmi Gazetede yayımlanmış ve kurulmuş durumdadır. İnşallah kadrolarımızı da alacağız. Kadrolarımızı aldığımızda daha rahat bir şekilde hareket edeceğiz. Bize Başaran Ulusoy bir otobüs tahsis etti. Bütün masraflarını kendisi karşılıyor. Artık köylerden bize bizim köyümüzde konser verin diye arayanlar olmaya başladı. Bu telefonlar bizi çok mutlu ediyor. Amaç insanlarımıza doğruyu, iyiyi, güzeli müzikle verebilmektir" dedi.
Salihli Belediye Başkan yardımcısı Hasan Sungur, "Salihli Belediyesi olarak sanatı ve sanatçıyı önemsiyoruz. Bu doğrultuda hem kendi bünyemizde kurmuş olduğumuz koromuzla hem de Türkiye'de profesyonel olarak sanatçılık yapan kişileri Salihli halkı ile buluşturuyoruz. Anadolu Filarmoni Orkestrası'nı Salihli'de ağırlamaktan dolayı büyük keyif alıyoruz" diye konuştu.
Anadolu Filarmoni Orkestrası solisti Lütfi Tuna da, şu bilgileri verdi: "Anadolu Filarmoni Orkestrası 2007 yılında kuruldu. Bir proje orkestrası olarak başladık daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bünyesinde Anadolu Filarmoni Orkestrası adıyla Bakanlar Kurulu onayıyla da bir kurum haline getirildi. Türkiye'deki tüm köy, kent, kasaba demeden her yeri dolaşıp daha çok klasik müzikle kendi müziğimizle tanışmamış, daha önce sanatla hiç buluşmamış insanların ayağına sanat götürüyor. Anadolu Filarmoni bu yerlere sadece müzik de götürmüyor. Güzel Sanatların tüm dallarından operadan, baleden, tiyatrodan, resimden aklınıza gelebilecek tüm sanat dallarından örnekler sunmaya çalışıyoruz. Bu aynı zamanda bir eğitim çalışması. Biz kardeşlerimize enstrümanları tanıtıp müzik hakkında bilgiler veriyoruz. 2012 yılında yaklaşık 150 tane köyde konser verdik. Bu rakam Türkiye'deki birçok sanat kurumunun toplam performansından daha fazlaydı. 50 kişilik orkestramızda pek çok arkadaşımız bu işe gönüllü olarak katılıyor. Yurtdışında birkaç festivale katıldık. Bediha Akartürk ile senfonik konserler yaptık. Önümüzdeki yılda da hiç sanatla tanışmamış köylerimize sanat götürmeyi hedefliyoruz. Bize ulaşan herkesin ayağına sanat hizmeti götürüyoruz. Biz çok yüksek standartları arayan bir topluluk değiliz. Birgün köyün birinde konser vermeye gittiğimizde köyde otel ve pansiyon yok. Köylüler bir ilkokulun sınıfında 30 kişilik yer yatağı yaptılar ve biz hep bir arada yattık. Bunu unutamıyorum. Salihli'de bir çobana konser verdik. Bu ülkemizde epey bir ses getirdi."
(ES-ERG-Y)

21.02.2013 11:48:15 TSI

Editör: Wan Haber