Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın eşleri Emine Erdoğan'ın himayelerinde ülke genelinde başlatılan "Gönül Elçileri" Projesi kapsamında Karabük'te geniş katılımlı bilgilendirme toplantısı yapıldı.
"Gönül Elçileri Projesi ve Koruyucu Aile Modeli" tanıtım toplantısı Karabük Üniversitesi Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonunda geniş katılımla gerçekleştirildi.
Tanıtım toplantısına Vali İzzettin Küçük ve eşi Ayşe Küçük başta olmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdülkadir Kaya, protokol üyeleri ve eşleri, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri, vatandaşlar ve çok sayıda davetli katıldı.
Tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Vali İzzettin Küçük, gerçekleştirilen tanıtım toplantısının bu salonda gerçekleştirilen en anlamlı toplantılardan birisi olduğunu ifade ederek "Yol için, enerji için, demir yolları için, ilimizin gelişmesi için pek çok proje yaptık, bunların hepsinin hedefi insana faydalı olabilmekti, şuan ki projemiz direk insanla ilgili. Ben bunu önemsiyorum. Devletimizde bunu çok önemsedi. Ben başarıya ulaşacağından eminim. Buna olan inancım daha da pekişti" dedi.
Korunmaya muhtaç çocukların devletin himayesinde çok güzel mekanlarda yetiştirildiğini ve her türlü ihtiyaçlarının karşılandığını ifade eden Vali Küçük, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Çocuklarımızın kaldığı mekanlar çok güzel. İçinde her türlü konforu karşılayacak malzeme var, bakıcılar, rehber öğretmenler var. 48 öğrencinin kaldığı sevgi evinde 50-55 bakıcı var. Ama her şeyi yapıyoruz, tatil zamanında tatile gönderiyoruz, bayram zamanında harçlık veriyoruz. Ama bir şeyi tamamlayamıyoruz, bir aile sıcaklığını şefkatini veremiyoruz. Ne yaparsak yapalım. Şuandaki evlerimiz olabilecek en güzeli yapıldı. Kalp boş. Oradaki personellerimiz sevgi dolu ama bir aileye sahip olmak ayrı bir şey. Onun boşluğu küçük bir boşluk olarak başlıyor ilerledikçe kocaman bir yara oluyor. Küçük yaşında onun sızısını hissediyor. Bizim bu boşluğu da doldurmamız mümkün değil, ama bir nebze de olsa bunu doldurmak için uğraşıyoruz. Bu çocukları ailelerle buluşturmak istiyoruz. Pek çok insanın niyeti var, kimisinin gücü var ama işlerin karmaşıklığı bu, nasıl olur bir insanın sorumluluğunu almak insanın çok soru aklına getiriyor. Biz bu soruları gidermek için bu projeyi başlattık. Her bakımdan destek var, sürekli iş birliği var. Bu çocukların küçükten başlayan yarasını küçükten kapatmak, 17 talep aldık, büyük bir rakam bu. Karabük halkının temiz yüreği bu."
Tanıtım toplantısına katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdülkadir Kaya ise proje hakkında bilgiler vererek, katılımcıların sorularını yanıtladı.
Proje kapsamında ülke genelinde en iyi çalışmalardan birinin Karabük'te gerçekleştirildiğini vurgulayan Genel Müdür Kaya, "Salonda çok güzel bir görüntü var bu Karabüklülerin bu projeye verdiği desteğin en güzel görüntüsü. Gönül vermek gönül almak, hep bize çok özel ve güzel duyguları hatırlatır. Gönül çok derin anlamları, çok köklü manaları ifade eder, o yüzden projenin adı Gönül Elçileri oldu. Biz yakından biliyoruz ki Anadolu insanın gönlü zengindir, engindir, geçmişte yaptığı hizmetlerle bunu her noktada göstermiştir. Değişik vesilelerle Bakanlığımıza yardımcı olmak istedikleri, gerek çocuk, gerek engelli, gerek kadınlarla ilgili ben nasıl yardımcı olabilirim diye müracaat eden insanlar vardı. İşte onları yeniden bir platformda buluşturmak bunu enginsel haline getirmek 74 milyonda bu projeyi yaşatmak buradan elde edilen sinerjiyle ortak sorunlara çözüm bulmak projenin temelidir. İlk başlangıç noktası koruyucu aile oldu. Koruyucu aile basit anlamıyla bir çocuğa bakıma ve korunmaya muhtaç çocuğa annelik babalık yapmaktır. Evlat edinmeden farkı ne, evlat edindikleri çocukların hukuki anlamda ailesi oluyor. Koruyucu ailede fiili anne baba oluyorlar. Koruyucu aile olmak çok önemlidir. Çocuğun en güzel yetiştiği ortam kendi ailesi olduğu zamandır. Çocukların yüzde 75'i rol model olarak gördükleri büyüklerin davranışlarını öğrenerek büyüyorlar. Bir ailenin yanında olmak, bir aile ortamında olmak çok önemli. Bu noktada koruyucu aile karşımıza çıkıyor. Kendi biyolojik ailesi yoksa, bakacak durumu yoksa, bu noktada ona en yakın aile modeli, koruyucu ailedir" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından korunmaya muhtaç çocuklar için sevgi evlerini yapan Güleç ve Doğan ailelerine, ayrıca Koruyucu Aile modeli kapsamında projeye destek veren aile ve kişilere plaket takdim edildi.
(YE-

05.02.2013 18:24:26 TSI

Editör: Wan Haber