Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın meclis kürsüsünde açıkladığı yurtdışından 5 bin kornea ithalini değerlendiren Altınokta Körler Derneği Trabzon Şube Başkanı Mehmet Çiçek, kornea naklinin şuanda kapalı bir kutu olduğunu söyledi.
Çiçek, kornea naklini bekleyen birçok engelli olduğunu belirterek, "Kornea ithal edilecek ama korneanın görme engellilerde ne kadar bir başarısı elde edilecek onu şuanda bilemiyoruz. Bunu bilenler sağlıktan sorunlu değerli hocalarımızdır. Bize sorarsınız güzel bir başarısı bir gün hiç görmeyeni kornea nakliyle ışığa kavuşturduğunuz zaman bunun başarısı çok büyük. Kornea nakliyle görme engelli kardeşlerimiz ne kadar verim alçak. Bir atıyor bunu ortaya yayılıyor. Amerikan kornea nakli yapılacak ama kulağıma birkaç defa daha geldi. Geçen bir kardeşimiz aradı biraz araştır bilgi ver dedi. Ama nasıl araştıracağım bununla ilgili görme engelliler üzerinde bir başarı elde edildi mi hayır sadece gelecek. Kornea naklinden birkaç kardeşimiz başarı elde edecek ki bizde buna dernek olarak göğsümüzü gererek bu başarı elde edilmiştir bizde bu işte varız" dedi.
Yurtdışından ithal edilecek korneaların kapalı bir kutu olduğunu kaydeden Çiçek, "Şuanda tamamen kapalı bir kutu. Amerikan kornea nakli gelecek. Mesela ben hiç görmüyorum bu nakli bana yaptıkları zaman benim gözümü açacak mı siz basın olarak bunu biliyor musunuz? Bilmiyorsunuz. Bizde bilmiyoruz. Bunun önce bir başarısını görelim Türkiye'ye gelsin. Hiç görmeyenin gözünde hiç açılma oluyor mu bunu bir duyalım ve ondan sonra bizde diyelim ki gerçekten mükemmel. Teknoloji ilerliyor belli bir seviyeye geldi hala da devam ediyor. Bende isterim görmeyi hamd olsun kendimi biraz dolandırıyorum ama tabiî ki hepten görmeyi isterim. Önce Allahtan, asıl nakli yüce Allah yapar" şeklinde konuştu.

TRABZON'DA ALTYAPI İTİBARİYLE HERŞEY SIKINTI
Trabzon'da altyapının görme engelliler için sıkıntı yarattığını ifade eden Altınokta Körler Derneği Trabzon Şube Başkanı Mehmet Çiçek, Trabzon'da engelliler, görme engelliler açısından konuşayım sizce nasıl bir sıkıntı çekebilir? Yani mesela sizler görüyorsunuz Trabzon'da altyapı itibariyle bizim için her şey sıkıntı. Altyapımız henüz randıman vermiş değil. Belediyemiz görme engelliler için bir takım şeyler yapıyor Allah razı olsun ama bizler için yeterli mi? Değil. Sadece bir görme engelli yolu yapmayla beraber bizim eksikliklerimiz tamamlanmıyor. Belediyemiz, devletimiz bir takım çalışmalar yapıyor ama bitiyor mu? Bitmiyor. Bide il itibariyle yapınızın müsait olması gerekir. Şimdi örneğin buradan Meydana kadar bir sürü direk var. Elimde baston olmasa küt diye vuracağım. Bu gibi sıkıntılarla karşılaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

HALKIMIZ BİZE DİLENCİ GÖZÜYLE BAKIYOR
Vatandaşların görme engellileri dilenci gibi gördüklerini vurgulayan Çiçek, "Halkımıza gidiyorsun öyle insanımız var ki görme engelli gördüğü zaman acaba bir şey satmaya mı geldi? Acaba dilenmeye mi geldi? Bunu hala biz kendi ilimizden kendi ülkemizden silebilmiş değiliz. Bunun mücadelesini de veriyoruz. Halkımız bizi dilenci yerine koymasın biz engelimizi bir şekilde aşıyoruz. Aşmaya çalışıyoruz. Sadece bize yardımcı olsunlar. Biz hakkımızı bir şekilde arıyoruz. Elimize bastonumuzu alıp geziyoruz. Sadece halkımızdan, siyasilerimizden bizlere yardımcı olmasını istiyoruz" diye konuştu.

TRABZON'A YAPILAN GÖRME ENGELLİ YOLU
Trabzon Belediyesi tarafından şehrin belli bölgelerine yapılan görme engelli yoluna değinen Çiçek, şöyle konuştu:
"Bugün onun üzerinde bastonla yürüyebiliyorsun. Benim için çok mükemmel bir şey. O yolu takip ettiğim zaman direklere çarpmıyorum. O yolu takip ettiğim zaman biliyorum ki önüme direk çıkmayacak onun için bizler için çok güzel bir olay. Daha büyük şeyler yapılsa bizler için gurur vericidir. Belediyeden ne gibi şeyler isteriz mesela bu yapılan yol bizim için çok daha güzel, bu yolların kenarında olan direkler. Bu uzun sokağın çıkışına araba girmesin diye betondan engelleyici yapılmış. Şimdi bir görme engelli oraya geldiği zaman dizini oraya çarpabiliyor. Biz bunu defalarca gündeme getirdik inşallah yapacaklar diye inanıyoruz. Bu engelleyicilerin kauçuktan yapılması bizler için daha iyi olur. Belediye başkanımız bizler için otobüs getirtti buda bizler için önemli gelişme. Esnafımız yol üzerine malzemeler koyuyor. Kaldırımlarımız dar olduğu için dükkana biraz daha yanaşık oluyor birde esnaf mal koyduğu zaman görme engelli ne kadar bastonuyla yürürse yürüsün bir şekilde çarpıyor ona ve bizim için büyük bir engel teşkil ediyor. Esnafımız bizim için buna birazcık daha dikkat ederse iyi olur"
(OK-ÖS-Y)

24.12.2012 12:05:35 TSI

Editör: Wan Haber