Sağlık Bakanlığı tarafından kornea ithali için ödenek ayrılması, kornea nakli bekleyen görme engelli vatandaşları umutlandırdı.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın meclis kürsüsünden verdiği müjdenin ardından umutlanan görme engelli vatandaşlar, projeyi sevinçle karşıladı. Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı M. Akif Karakaş, projeyi büyük bir sevinçle karşıladıklarını, projenin kendileri için çok önemli bir müjde olduğunu söyledi. Bu proje ile görme engellilerinin ciddi bir külfetten kurtulacağını belirten Karakaş, bu kapsamda, Diyarbakır'a gerekli hassasiyetin gösterileceğine inandığını ifade etti. Karakaş, "Sağlık Bakanlığı Fransa ve Almanya'dan 5 bine yakın kornea ithal ederek tedavi olmayı bekleyen 5 bine yakın görme engellinin tedavisini Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, sosyal güvencesi olsun ya da olmasın ücretsiz olarak yapacak. Tabi Diyarbakır'da 9 bin görme engelli yaşıyor. Kornea nakli bekleyen bir çok üyemiz var. Bu proje Türkiye geneli yapılan bir çalışma. Diyarbakır'a da gerekli olan hassasiyetin gösterilmesi, buradaki engelli arkadaşlarımızın da projeden yararlanılmasının sağlanması hususunda gerekli özverinin gösterilmesini temenni ediyorum" dedi.
Kornea nakli bekleyen görme engelli Abdullah Arı ise haberi duyduğunda çok sevindiğini ifade ederek, "Bu durumda olan birçok arkadaşımız var. Maddi durumları düşük ve kornea ameliyatının maliyeti biraz yüksek olduğundan böyle bir çalışmanın yapılmış olmasına çok sevindim" diye konuştu.
Görme engelli Merve Arı da, "Bu haberi ilk aldığımda ben de çok sevindim. Bu hastalık doğuştan olduğu için ışığı bile görmek, bizim için büyük bir sevinç. Aynı şekilde bunun haberini almakta büyük bir sevinç. Maddi durumu yetersiz ve bu avantajı elde edemeyen birçok insan var. Bu nedenle bu proje bizim için çok önemli bir gelişme. İlk sırada olmayı çok isterim. Çünkü okuyorum ve çok zorluklar çekiyoruz çevreden. O nedenle proje bize çok büyük bir umut oldu. Şimdiye kadar yapılan kornea ameliyatlarında görme oranı yüzde 70 olarak çıkıyor. Bu projede umuyoruz ki daha fazla bir görme oranı elde edilir" ifadelerini kullandı.
(MY-YRT-AŞ-Y)

18.12.2012 17:11:07 TSI

Editör: Wan Haber