Lampedusa Adası açığında yandıktan sonra sulara gömülen 20 metrelik teknenin çevresinden cansız bedenler çıkmaya devam ediyor. Hava koşulları nedeniyle 2 gün ara verilen arama çalışmalarına dün yeniden başlandı. Dalgıçlar, denizin 47 metre altındaki batığa yönelik yaptıkları dalışlarda, 83 kişinin daha cesedine ulaştı. Çoğunluğu Eritreli ve Somalili olmak üzere toplam 518 kişinin bulunduğu tekne kazasının ardından 155 kişi sağ olarak kurtarılmıştı. Resmi rakamlara göre ölü sayısı 194 ulaşırken, Avrupa rüyası Akdenizin sularında son bulan 169 bedenin ise teknenin altında sıkıştığına kesin gözle bakılıyor. Hepsinin çıkarılması halinde ölü sayısının 363e ulaşacağı belirtiliyor. Çıkarılan cesetlerin, adadaki havalimanının hangarına dizilmesi ise, acı bir görüntüye neden oldu.
 
İTALYA TEK BAŞINA YAPAMAZ
Kabinenin göçmen kökenli Entegrasyon Bakanı Cecile Kyenge, dün adaya giderek, çalışmaları izledi ve kazadan kurtulan göçmenlerin de aralarında tutulduğu mülteci merkezini ziyaret etti. İtalya olarak tek başlarına göç dramının üstesinden gelemeyeceklerinin altını çizen Kyenge, Bunu ancak Avrupa ile birlikte yapabiliriz. Bu yaşananlar, sınırlarımız üzerinde bizi düşünmeye itmeli. Kaçaklara ve yardıma muhtaç olanlara yardım etmeliyiz dedi. Kyenge, böyle bir dramın tekrar yaşanmamasını diledi.
 
GÖÇ YASASI
Başbakan Enrico Letta ise, göçmen sorununa ilişkin kuralların Avrupa nezdinde yeniden ele alınması gerektiğini belirtti. Ülkede halihazırda uygulanan Bossi-Fini adındaki göç yasası, tartışmaların hedefine oturmaya devam ediyor. Söz konusu yasanın, Avrupadaki en kısıtlayıcı yasalardan biri olduğu belirtiliyor. Bakan Kyenge, bu yasanın da değişeceği taahhüdünde bulundu. Öte yandan, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barrosonun Çarşamba günü Lampedusaya bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor.
Editör: Wan Haber