Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin yapımına başladığı Derince-Körfez ilçeleri arasındaki sahil düzenleme çalışmaları, körfez yarış pistinin arkasında da devam ediyor. Bu kapsamda başlayan temizlik çalışmalarında gel-git ve rüzgarla oluşan 250 bin ton yosun ve midye atığı çıkarıldı. Buradan çıkan atıklar ise parkın yapımında kullanılarak maliyetleri düşürdü.
383 metre uzunlukta 5 metre genişlikte sahil bandı yapılacak kumluk alanın arkasına 4 metre genişlikte yürüyüş parkuru yapılacak. Ardından ağaçlandırma yapılacak bölge atıl olmaktan çıkarılıp vatandaşın dinlenebileceği mesire alanı haline getirilecek. Genel Sekreter Ersin Yazıcı, Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Yazıcı, Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Cenan Turan ve Daire Koordinatörü Abdulkadir Karaosmanoğlu bölgede yapılan çalışmaların inceledi.
Derince-Körfez Sahil Parkı'nın devamı olacak Körfez yarış pisti arkasındaki sahili temizleme çalışmaları son hızla devam ediyor. Proje kapsamında belirlenen alan içerisinde görev yapan ekipler iş makineleri yarımı ile büyük çukurlar açıyor. Bu çukurlar içerisine denizin sahile bıraktığı 250 bin ton yosun ve midye atığı, ayrıştırılarak gömülüyor.
Sahil projesi kapsamında denizden arındırılan deprem atıkları, inşaat molozları, çamur ve deniz atığı (Organik çöp) midye kabuğu, ölü yosun ve çeşitli su altı bitkileri ayrıştırılarak bertaraf ediliyor. İçindeki organik çöpler parkın yapımında dolgu malzemesi olarak kullanılıyor. Doğaya zarar vermeden geri dönüşüm yapılarak parkın yapımında kullanılan organik atıklar, parkın yapımındaki maliyeti de büyük oranda düşürdü.
Deniz süpürgeleri Körfez'deki yüzer halde bulunan veya birikinti yapan katı ve sıvı atıkların temizlenmesinde kullanılıyor. 4 adet deniz süpürgesi üzerinde bulundurduğu teçhizat ve mekanik toplama ünitesi sayesinde her türlü kirliliğe müdahale edebiliyor. Deniz temizleme araçları İzmit Körfezi'nin doğu tarafında, Gebze Eskihisar, Marina ve Sekapark'ta hizmet veriyor. Deniz Temizleme Tekneleri her gün Körfez'i ev temizler gibi temizliyor.
(MA-MA)

04.02.2013 11:19:08 TSI

Editör: Wan Haber