Körfez Belediyeler Birliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen 'Entegre Katı Atık Tesislerinin Destek Projesi' bilgilendirme toplantısında, çöp sorununu masaya yatırdı.
Burhaniye Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıya, 5 İlçe belediyesi ve 10 belde belediyesinden oluşan Körfez Belediyeler Birliğinin, taraf olarak yürüttüğü, Burhaniye'nin Çallı Köyüne yapılacak olan Entegre Katı Atık Tesisleri için Körfez Belediyeler Birliği Çevre Mühendisi Sinem Erdoğdu katılımcılara proje hakkında bilgi verdi.
Projenin neresinde olduklarını, proje için gereken bilgiler ve katı atık hakkında bilgiler verilen toplantı Burhaniye Belediye Başkanı ve Körfez Belediyeler Başkanı olan Fikret Akova, Körfez Belediyeler Biriliği olarak iyi bir yere geldik. IPA projesine imza attık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte, ülkemizde 17 tane birlikten birisi olarak Avrupa birliğinde kaynak aktarımı konusunda bir mesafe kat ettik encümen üyesi arkadaşlarımla beraber Ankara'ya gittik ve bu protokole imza attık. Bu bizim için önemli bir işti" dedi.
Körfez Belediyeler Birliği Katı Atık projesinin gerçekleşmesi için iki arsa üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirten Akova, "Bildiğiniz gibi iki tane arsa üzerine çalışmamız var bir tanesinin tahsisini almış vaziyetteyiz. İkincisinin tahsis talebi ise Başbakanlıkta. Başbakanlıktan ikinci tahsis talebi de gelince yaklaşık 400 dönüm yer Körfez Belediyeler Birliği katı atık projesinin gerçekleşmesi için Birliğimize tahsis edilmiş olacak. Ancak bu arada Büyükşehir yasası çıkınca birliklerin iptali de söz konusu oldu. Şimdi birlikler iptal edilip Büyükşehir geçecek. Tabi biz bunu bilmemize rağmen yine de yolumuza devam edeceğiz en azından yarınlarda Büyükşehir bu şekliyle geçtiğimizde Körfez Belediyeler Birliği olarak Körfezin en önemli konusu olan katı atık konusunda belli bir noktaya ulaşmış olacağız. Yani biz çalışmalarımızı hiçbir şekilde demoralize olupta bırakmak niyetinde değiliz. Tam tersine sürdüreceğiz yer tahsislerini alacağız" şeklinde konuştu.
PROJENİN NERESİNDEYİZ
Teknik Destek Projesinin mevcut durumunu ve geleceğini tartışmak üzere Körfez Belediyeler Birliği'ne üye belediyelerin toplandığı toplantıda Çevre Mühendisi Sinem Erdoğdu, tesisler hakkında hazırlanan sunumunu, bilgilendirme maiyetinde birlik üyelerine aktardı. Erdoğdu, 3 saatlik bir sunum ile katılımcılara; Körfez Katı Atık Projesi'nde günümüze kadar gerçekleşen çalışmalar, Entegre Katı Atık Yönetim Konsepti, Düzensiz Depolama, Düzenli Depolama Tesisleri, Transfer İstasyonları, Körfez Belediyeler Birliği çöp depolama sahaları durum değerlendirmesi, proje mevcut durum değerlendirmesi ve tamamlanması gereken işler, proje kapsamında dönemde gerçekleştirilecek çalışmalar gibi konular hakkında bilgi verdi. 17 Şubat 2012 de imzaların atıldığını ve 20 Şubat tarihinde projenin resmen başladığını bildiren Erdoğdu, proje hakkında "Projenin adı Türkiye'de bütünleşik katı atık yönetimi projeleri hazırlığı için teknik destek. Bu ne demek? Bu projenin sonunda bir inşaat çalışması yapılmayacak. Ancak inşaat çalışmalarının yapılabilmesi için gerekli olan bütün başvuru ve ihale dokümanları hazırlanacak. Bu teknik destek projesinde Çevre Bakanlığı İPA Yatırımları Daire Başkanlığının açmış olduğu ihaleye başvurup kazanan bir İrlanda İngiltere ortaklığı konsorsiyum var projeyi onlar yürütüyorlar biz de buradan kontrollüğünü yapıyoruz. Projenin toplam bütçesi 2 milyon 500 euro ve 30 aylık bir proje. Kapsamda Lot1'e ait 8 tane Belediye Birliği var. Sadece bizim için gerçekleştirilmiyor. Amaç ise proje sonuçlandığında İPA' dan o fonu alacak yatırımı yapmak için birliğimiz eline bu ihale ve başvuru dokümanlarını alıp Avrupa komisyonunun kapısını çalacak" bilgilerini verdi. Proje hakkında bugüne kadar yapılanları "Gerçekleştirilen çalışmalar; Atık Karakterizasyon çalışmaları yapıldı. Müşavir uzmanları tek tek gelerek sahaları ziyaret ettiler. Atık tartım çalışmaları, kamyonların taşıdıkları çöp yüklerinin tartılmasıbu konuda eksikler var-. Saha incelemeleri, müşavirin yolladığı anket çalışmaları, sondaj çalışmaları ve seçilen sahalarda ÇED başvurusu, Körfezin yaz ve kış nüfusunu düşünerek nüfus Projeksiyonları yapıldı" şeklinde açıkladı. Ayrıca yapılacak olan terfi istasyonlarının yerleri hakkında fikir alışverişinde bulunulan toplantıda Çevre Mühendisi Sinem Erdoğdu temizlenecek çöplük alanları hakkında belediyelere bilgi vererek yerinde kapatılacak ve taşınacak olan çöplük alanları hakkında aktarımlarda bulundu. (BT)

10.02.2013 15:10:36 TSI

Editör: Wan Haber