Köprübaşı Belediye Başkanı Zafer Mergen, ilçe adliyelerinin kapanması ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Bazı ilçe adliyelerinin kapatılmasının vatandaşların adalete erişmesine sınırlama getirmek olduğunu ifade eden Başkan Mergen, "Adaletin sağlık, eğitim gibi bir kamu hizmeti olarak algılanması gerekir. Sosyal devletin gereği adalete erişimdir. Zaman, mekan, imkan bakımından herkesin eşit bir şekilde adalete ulaşabilmesi demokrasinin ve günümüzün toplumunun temel yapı taşlarındandır" ifadelerini kullandı.
148 adliyenin eski hakimler ve savcıların görev yerlerinde değişiklik yapılarak boş bırakıldığını söyleyen Mergen, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) itiraz dilekçesi verdiklerini belirtti. Adalete gerçek anlamda erişim sağlanmazsa hukukun, yerine getirilmeyen bir vaatten ibaret olarak kalacağını savunan Mergen, adliye teşkilatının kapanması ile vatandaşların ağır zarar gördüğünü dile getirdi. Mergen, şunları kaydetti: "İlçeden adli teşkilatın kalkması, bir anlamda ilçenin sosyal, ekonomik, hukuki, mali yapısını olumsuz yönde etkilemektedir. Sağlık sisteminde geliştirilen vatandaş odaklı hizmetin, benzer politikalarla yargı sistemi için de geliştirilmesi gerekmektedir. Anayasamızın 36. Maddesi uyarınca herkes meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı ve davalı olarak iddia ve sorma hakkına sahiptir."
Mergen, yeni Manisa'nın Büyükşehir olmasıyla Borlu beldesi ile birleşen ilçenin daha da büyüdüğünü, adliyenin olmamasının mağduriyete sebep olduğunu sözlerine ekledi.
Bu arada, ilçedeki avukatlar ve meslek odaları ile sivil toplum kuruluşları da adliye talebi konusunda Başkan Mergen'e destek verdi.
(ÜA-ERG-Y)

21.01.2013 15:25:14 TSI

Editör: Wan Haber