Koç-Ülker-UEM ortaklığının köprü ve otoyolların özelleştirilmesi ihalesini kazanmasının ardından konuşan Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu, 3. köprüyü de hesaplarına dahil ettiklerini belirterek, "Bugün hem yerli, hem yabancı yatırımcılardan oluşan bir konsorsiyum olarak Türkiye'nin geleceğine olan güvenimizi bir kere daha pekiştirmiş olduk" dedi.
Türkiye'nin en büyük özelleştirme ihalelerinden birisi olan köprü ve otoyol özelleştirmesi sona erdi. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda Başkan Yardımcısı Osman İlter'in komisyon başkanlığında gerçekleşen nihai görüşmeler sonunda Koç-Ülker-UEM ortaklığı 5 milyar 720 milyon dolar ile ihaleyi kazandı. İhaleyi yöneten Osman İlter, ihale sonrasında ödeme şekline yönelik yaptığı açıklamada, ihalenin peşin esasına göre yapıldığını belirterek, "Vadeli ödemek isterse yüzde 30 peşin, gerisi 12 ayda bir ödemeli 4 yıl vade" bilgisini verdi.
Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu ise kazandıkları ihale sonrasında açıklamalarda bulundu. Haşimoğlu, "Gayet yorgunuz. Uzun zamandır bu proje üzerinde çalıştık. 1 yılı aşkın bir süreç oldu. Bugün Türkiye tarihindeki en büyük özelleştirme projelerinden birinde çok önemli bir aşamayı geçmiş bulunuyoruz" dedi.
Henüz sürecin tamamlanmadığına dikkat çeken Haşimoğlu, "İhale Komisyonu Başkanımızın da yaptığı açıklama da gayet net, belli. Önümüzdeki dönemde bu sonuç Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun onayına sunulacak. Daha sonra Danıştay onayı var. Daha sonra buralardan onay aldıktan sonra bizim devir işlemini sonlandıracağız. Eğer o onayları alabilirsek. Daha sonra finansmanını tamamlayacağız ve devir işlemi bitmiş olacak" diye konuştu.
Bu ihale ile Türkiye'nin geleceğine olan güvenlerini bir kere daha pekiştirdiklerine vurgu yapan Haşimoğlu, şöyle konuştu:
"Bugün aslında dünyanın geçtiği çok zorlu bir süreç var ekonomik açıdan. Bugün yerli, hem yabancı yatırımcılardan oluşan bir konsorsiyum olarak Türkiye'nin geleceğine olan güvenimizi bir kere daha pekiştirmiş olduk. Önemli bir aşamadır. Önemli bir fiyat ortaya çıktı. Bu açıdan da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nı da kutlamak gerekir. Son derece şeffaf, son derece açık bir süreç oldu."

"3. KÖPRÜYÜ DE HESAPLARIMIZA DAHİL ETTİK"
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Haşimoğlu, bir gazetecinin "Yatırım öngörünüzü paylaşmanız mümkün mü acaba, nasıl bir yatırım planlaması yaptınız bu 25 yıllık işletme süresi ile ilgili?" sorusu üzerine Haşimoğlu, şunları söyledi:
"Zaten ihale şartnamesinde gerekli yatırımlar tanımlanmış vaziyette. Bizim önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu yatırımları tamamlamamız gerekiyor. Fakat ondan da öte her yıl bugün teknik şartnamede belirtilen standartları karşılamak üzere bakım, onarım yatırımlarını sürdürmemiz gerekiyor. Bunu da 25 yıllık sürecin sonuna kadar devam ettireceğiz. Bunların hepsi hesaplarımız içinde yer alıyor."
Tamer Haşimoğlu, "Hesaplamalarınızda 3. köprüyü hangi yıldan itibaren işin içine kattınız?" şeklindeki bir soru üzerine ise, "3. köprüyü de şuanda planlanan, öngörülen neyse o şekilde aldık, hesaplarımıza da dahil ettik" dedi.
Boğaziçi Köprüsü'ne yapılacak olan bakımda Koç-Ülker-UEM ortaklığının ne kadar katkısı olacağının sorulması üzerine ise Haşimoğlu, "Gene bu şartnamede açık. Oradaki yatırım ihtiyacı henüz tam netleşmedi. Karayolları bunun üzerinde çalışıyor. Çalışmasını bitirdikten sonra yatırım safhasına ve bakım safhasına geçilecek. Bunun tamamı Karayolları tarafından sağlanmış olacak. Ondan sonraki bütün yatırım ve onarım işleri bizim konsorsiyum gelirlerimiz üzerinden birlikte karşılayacağımız yatırımlar olacak" şeklinde konuştu.
Haşimoğlu, ihale sonrasında Hızlı Geçiş Sistemi ile ilgili olarak son durumun nasıl olacağı sorusuna da, "Şuanda çalışmakta olan bütün sistemler olduğu gibi yeni işleticiye devrediliyor olacak. Biz de bunun idaresinden sorumlu olacağız" cevabını verdi.
(AT-CC-E)

17.12.2012 16:46:41 TSI

Editör: Wan Haber