Bayburt'un düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Kop Şehitleri dualarla anıldı.
Kop Dağındaki Şehitlikte yapılan anma törenine Vali Vekilimiz Ali Gökay, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Zeki Karataş, Vali Yardımcısı Hakan Hakyemez, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hacı Demirezen, AK Parti İl Başkanı Yusuf Elçi, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, bulundukları mevkiinin sembolik bir mevki olduğunu belirterek Şark cephesinin cereyan ettiği bin kilometrelik alanının önemli bir kısmını Kop Savunmasının yaşandığı alanın teşkil ettiğini söyledi.
Kop tepe, Paşa dağı civarı gibi Kop savunmasının geçtiği alanlar hakkında da bilgi veren Polat, "Bu civarda gerçekten yoğun bir çatışma olmuş, İtilaf devletleri batıda nasıl Çanakkale'yi geçip payitahtı almak istedilerse aynı zamanda Rusya'da buradan geçip payitahta ulaşmayı hedef edinmiştir. 15 Şubat 1916'da Erzurum'u işgal eden Rus komutanı Yuderik, 250 bin kişilik ordusuna 'Artık Türk ordusu diye bir şey kalmamıştır. Bizim hedefimizi çarın bize emrettiği gibi İstanbul'a ulaşmaktır. Bu olduğumuz civarda öyle bir savunma gerçekleşmiş ki Türk ordusu ile milis kuvvetleri, Bayburt'un dağından taşından, köyünden mezrasından kalkıp da 'Canı cananı bütün varımı alsın da hüda Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.' Şeklinde şairin tarif ettiği gibi vatan payimal edilmesin diye, düşman eline geçmesin diye bu bayrak gönderde sürekli kalsın diye canların feda, kanlarını sebil eden ecdadımız bu savunmayı gerçekleştirmiş ve bu toprakları bize vatan olarak teslim etmişlerdir" dedi.
95. yılı idrak edilen 21 Şubat Bayburt'un kurtuluş yıldönümü dolayısıyla farkındalık amaçlı böyle bir program düzenlediklerini belirten Polat, "Bu topraklarda Şubat ve Temmuz ayları arasında cereyan eden savunma harekâtı esnasında vatandaşımızın çektiği çileyi biraz olsun hissetmek adına sizleri buraya davet ettik. Siz de gerçekten duyarlılık gösterip geldiniz. Bundan sonraki süreçte de burayı ecdadımızın vermiş olduğu mücadeleyi aktarabilmek adına yeni nesli buraya getirmeye çalışacağız. Ben ecdadımızı, hürmet, minnet ve rahmetle yad ediyorum. Dün nasıl Kop Savunmasına Edirnelisinden Konyalısına, Karslısından Sinoplusuna kadar buraya gelindiyse, nasıl birlik ve beraberlik içinde bu toprakları savundularsa bugün de Türk-Kürt-Laz-Çerkez-Arap bu toprakları birlik ve beraberlik içerisinde kalkınma savaşını hep birlikte vermek durumundayız. Bu anıtı diken ecdadı da yad ediyoruz." diye konuştu.
Başkan Polat daha sonra Kop anıtındaki Ey Yolcu kitabesinde yazılı olan "Bu dağları geçerken her karış toprağında bir şehidin mübarek kanı ve her adımında bir kahramanın saygıya değer kemiğinin yattığını unutma. Onlar içimizde ülkü, dilimizde türkü, imanımızda rehber ve hayatımızda gururdur." cümlelerini okuyarak bunu ilelebet söylemeye, bu ifadeleri haykırmaya ecdadı unutturmadan devam edeceklerini kaydetti.
Başkan Polat ecdada hayat şeklini veren karineleri de ihmal etmeyeceklerini hayatı ecdat ile devam ettirmenin de bir görev olduğunu hatırlatarak vatan için, toprak için şehit olanları 'Ne mutlu onlara' diyerek andı.
Daha sonra Yakutiye Camii imam-hatibi Enis Arslan Kur'an tilavetinde bulunması ve Bahattin Burak yaptırdığı duanın ardından Şehitliğe çelenk konulmasıyla anma törenleri sona erdi.
(AA-AA-Y)

18.02.2013 18:18:43 TSI

Editör: Wan Haber